Svijet
StoryEditor

Geopolitičke zabrinutosti pritisnule europske burze

16. Kolovoz 2021.

Europske burze u ponedjeljak prijepodne redom su sve utonule u crveno, prateći pad na azijskim burzama, jer investitori regiraju na slabije od očekivanja makroekonomske pokazatelje, a pozorno prate i geopolitičku situaciju nakon ulaska talibana u glavni grad Afganistana.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10,00 sati bio je u minusu 0,39 posto, na 473,99 bodova, spustivši se tako s rekordne razine koju je dosegnuo u petak.

Sve glavne europske burze su u negativnom području, kao i većina dioničkih sektora, pri čemu po gubitcima predvode naftni, maloprodajni i turistički, s padom cijena dionica u prosjeku za više od jedan posto.

Istodobno, londonski Ftse indeks pao je 0,69 posto, na 7.169 bodova, frankfurtski DAX za 0,32 posto, na 15.926 bodova, a pariški CAC za 0,55 posto, na 6.858 bodova. 

Cijene dionica spustile su se tako s rekordnih razina dosegnutih u petak, prateći gubitke na azijskim burzama. 

Jutros su, naime, investitore razočarali podaci o srpanjskoj maloprodaji, industrijskoj proizvodnju i ulaganjima u velikim gradovima u Kini, koji su svi odreda bili su ispod očekivanja, a taj trend usporavanja njihova rasta vjerojatno će se pogoršati s obzirom na nedavna ograničenja aktivnosti zbog izbijanja zaraze covidom-19. 

U međuvremenu, pozorno prate i potencijalne geopolitičke implikcije iznenadnog kolapsa afganistanske vlade tijekom vikenda i ulaska talibana u Kabul, što je potaknulo egzodus američkih snaga i osoblja, kao i onog koalicijskih partnera.

Na Tokijskoj buzri Nikkei indeks potonuo je 1,62 posto, na 27.523 boda.

25. travanj 2024 21:54