Svijet
StoryEditor

Globalno oglašavanje će do kraja godine rasti rekordnom stopom od 14 posto

14. Lipanj 2021.
oglašavanje tv digital
Ukupno ulaganje u medije je naraslo za 14 posto na 657 milijardi dolara (više za 78 milijardi u odnosu na lani). Najveći medijski dobitnicu su digitalni mediji - ulaganje je naraslo za 20 posto na 419 milijardi dolara ili 64 posto ukupnog ‘ad salea‘

Vrijednost globalnog oglašavanja će do konca ove godine narasti za 14 posto na 675 milijardi dolara, kaže Magna Advertsing. Prema istraživanju koje je napravila ta kompanija, taj iznenađujući rast dolazi nakon loših rezultata prošle godine kada je ukupno tržište palo 2,5 posto. Kako predviđaju, već će naredne godine rast oglašavanja usporiti na, kako se predviđa, 7 posto.

Brži oporavak

Najveći poticaj povećanju vrijednosti tržišta oglašavanja (ili, bolje reći, procjena rasta) jest rast globalno GDP-a. Nakon što su ekonomski analitičari u siječnju predviđali da će globalni BDP rasti oko četiri posto, novi podaci pokazuju da bi se rast mogao popeti na 6,4 posto zbog boljeg oporavka 'velikih' industrija poput automobilske, ugostiteljske, putničke i industrije zabave.

Također, rast vrijednosti tržišta oglašavanja potaknut će i velika sportska natjecanja poput Europskog nogometnog prvenstva (Euro 2020) te Olimpijskih igara u Tokiju. Kako dalje nastavlja Magna Advertising, ukupno ulaganje u medije je naraslo za 14 posto na 657 milijardi dolara (više za 78 milijardi u odnosu na lani). Najveći medijski dobitnicu su pritom digitalni mediji - ulaganje je naraslo za 20 posto na 419 milijardi dolara ili 64 posto ukupnog 'ad salea'.

Rast digitalnog marketinga

Kad je riječ o pojedinačnim tržištima, najviši rast do kraja godine zabilježit će oglašavanje u Ujedinjenom kraljevstvu (17 posto), Kini (16 posto) te SAD-u (15 posto). Medijske kompanije u SAD-u će, prema procjenama, zaraditi 34 milijarde dolara više nego 2020. (ukupno 259 milijardi).

Kako je u priopćenju objasnio potpredsjednik globalne kompanije Magna Vincent Letang, ekonomski je oporavak snažniji i brži u nekolicini jakih tržišta (zemalja) poput SAD-a, Ujedinjenog kraljevstva i Kine, pa se očekuje da će jačati i potrošnja, a brendovi imati potrebu još više se povezati s kupcima, odnosno povećati ulaganja u marketinšku komunikaciju. 

- Istovremeno, jačanje e-trgovine i digitalnog marketinga tijekom pandemije, potaknulo je manje tvrtke da značajnije ulažu u marketing. Ova jedinstvena situacija rezultirala je najvećom stopom godišnjeg rasta tržišta otkad pratimo oglašivačka kretanja - poručili su iz Magne.

20. travanj 2024 05:47