Svijet
StoryEditor

Gospodarstvo eurozone u lipnju poraslo najbrže u 15 godina

23. Lipanj 2021.

Gospodarstvo eurozone poraslo je u lipnju najbržim tempom u 15 godina zahvaljujući oslobađanju suspregnute potražnje nakon ublažavanja koronamjera koja je potaknula uzlet uslužnog sektora, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.

Vlade širom svijeta, uključujući one u eurozoni, uvele su stroga ograničenja kako bi suzbile širenje covida 19, pozivajući građane na ostanu kod kuće i zatvarajući brojne tvrtke u uslužnom sektoru, čije se poslovanje bazira na izravnom kontaktu s kupcima.

Cijepljenje protiv covida 19 ublažilo je pritisak na zdravstvo i omogućilo ukidanje određenih ograničenja za uslužne tvrtke, koje su se već počele prilagođavati novim uvjetima poslovanja.

U takvim je uvjetima indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao u lipnju za 2,1 bod u odnosu na svibanj, na 59,2 boda, najvišu razinu od lipnja 2006. godine, objavila je u srijedu londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Markit.

- Gospodarstvo eurozone raste tempom kakav nije viđen u proteklih 15 godina jer kompanije izvješću o naglom rastu potražnje -  konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Baza rasta sve je šira i uz industriju uključuje i sve više dijelova uslužnog sektora, posebno kompanija koje posluju u izravnom doticaju s klijentima, dodaje Williamson.

Indeks koji mjeri aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone skočio je u lipnju za 2,8 bodova u odnosu na svibanj, na 58 bodova, najvišu razinu od siječnja 2018., a skok indeksa novih narudžbi na najvišu razinu u 14 godina signalizira nastavak tog trenda u predstojećim mjesecima.

Indeks aktivnosti u industriji zadržao se pak na rekordno visokoj razini zabilježenoj u svibnju, od 63,1 bod, pokazuje Markitovo izvješće.

Nada da je najgora faza pandemije u eurozoni završila podigla je optimizam poslovnih čelnika u eurozoni na najvišu razinu otkada je Markit u srpnju 2012. počeo objavljivati indeks njihovih očekivanja.

Podaci signaliziraju da će gospodarstvo eurozone, nakon "impresivnog" rasta u drugom tromjesečju, porasli još snažnije u razdoblju od srpnja do rujna, procjenjuje ekonomist Markita.

- No, snažan rast, kako u Europi, tako i u svijetu, implicira da kompanije teško podmiruju potražnju, pritisnute nestašicom sirovina ali i radnie snage. U takvim uvjetima njihova će moć određivanja cijena i dalje rasti i dodatno pojačati pritisak na rast inflacije u idućim mjesecima -  upozorava Williamson.

29. rujan 2022 01:24