Svijet
StoryEditor

Hoće li 2022. godina biti godina preokreta za kineske dionice?

24. Siječanj 2022.
piše: Vlatko Kesegić, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Prošla godina bila je izuzetno turbulentna za kineske dionice. Prvo su kineski regulatori, postupajući po naredbama političkog vodstva Kine da se suzbiju monopolističke aktivnosti u zemlji, postali izuzetno negativno nastrojeni prema vodećim domaćim tehnološkim kompanijama. Naime, zbog pritiska regulatora, koji je prvo započeo s e-commerce gigantom Alibabom (BABA), a zatim se proširio i na ostale poput Tencenta te Didi (DIDI), tehnološke kompanije su pretrpjele značajne financijske gubitke. I to ne samo u obliku novčanih kazni, već i u obliku propuštenih zarada s obzirom da im je bilo zabranjeno uvrštenje dionica na američke burze te čak i naloženo povlačenje postojećih uvrštenja.

Zatim je u drugoj polovici godine došlo i do krize u kineskom nekretninskom sektoru nakon što je postalo jasno da Evergrande, drugi najveći domaći developer, ima problema s podmirenjem više stotina milijardi teških dugovanja. Kriza se postepeno počela širiti i na ostale slične kompanije zbog čega je narušeno povjerenje investitora u održivost visokih stopa rasta kineskog gospodarstva.

A krajem godine uslijed ubrzanog širenja Omikron varijante koronavirusa u cijelom svijet makroekonomski uvjeti u zemlji su se dodatno pogoršali. S obzirom da Kina i dalje provodi politiku nulte tolerancije prema istom, tzv. „nula-COVID“ strategija koja podrazumijeva oštre mjere sprečavanja širenja zaraze poput stavljanja u karantenu cijelog grada, za posljedicu je imalo izrazito negativan pritisak na osobnu potrošnju i time usporavanje gospodarskog rasta.

Sve nabrojano uzrokovalo je da kineske dionice značajno podbace prošle godine i to u uvjetima kada su dionice u ostatku svijeta zabilježile solidne pluseve. Tako je MSCI Kina indeks, kojeg čine dionice velikih i srednjih kineskih kompanija, zabilježio pad od 21,6 posto u 2021. godini dok je za isto vrijeme indeks globalnih dionica, MSCI ACWI, skočio 19 posto.

Ipak, ovako velika korekcija kineskih dionica i divergencija u odnosu na kretanja dionica na ostalim glavnim dioničkim tržištima u svijetu znači da su dionice kineskih kompanija postale jeftinije u odnosu na usporedive dionice sa razvijenih tržišta.

Ovo posebno vrijedi u 2022. godini s obzirom da dionice na Wall Streetu čeka najavljeno pooštravanje monetarnih uvjeta zbog čega investitori počinju revaluirati tržišno vrednovanje dionica, pogotovo onih iz tehnološkog sektora koje sa sobom nose još uvijek visoke valucije u odnosu na prosjek tržišta. Oštar pad tehnoloških dionica na američkim burzama, kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, je u direktnoj je vezi s navedenim očekivanjima. S druge strane, monetarni uvjeti u Kini su trenutno pozitivniji s obzirom da je kineska središnja banka ovaj tjedan srezala ključne kamatne stope, prvi puta u skoro dvije godine. Naime, iako je kineski BDP rastao visokih osam posto u 2021. godini, kao reakciju na usporavanje gospodarstva u posljednjem kvartalu, uslijed ranije spomenutih događaja, središnja banka je odlučila djelovati stimulativno na ekonomiju čime potpomaže investitorskom sentimentu za razliku od sentimenta na razvijenim tržištima koji je trenutno dosta negativan.

A kao potencijalno pozitivan faktor za kineske dionice u ostatku godine mogao bi biti i konačni kraj pandemije CIVID-19 kojem se svi nadamo u 2022. godini. Kraj strogih mjera zbog „nula-COVID“ strategije trebao bi imati pozitivniji utjecaj na osobnu potrošnju u Kini nego što će kraj pandemije značiti za ostale razvijene ekonomije kod kojih se potrošnja relativno brže opravila zahvaljujući direktnim stimulacijama i blažim mjerama od onih koje su kineske vlasti nametale svojem stanovništvu.   

Ako je vjerovati da se po jutru dan poznaje, onda i rast kineskih dionica od početka godine, koji sa plusom od tri posto osjetno nadmašuje izvedbu indeksa poput S&P 500 ili STOXX 600 (prikazano na grafikonu u nastavku), ide u prilog tezi da bi 2022. godina mogla biti godina preokreta za kineske dionice.

image

dionice kina

foto

Naravno, prevrtljivost i ustrajnost koronavirusa može značiti da su pred nama moguće nove varijante vriusa i time novi valovi širenja zaraze zbog čega bi kineska osobna potrošnja ponovno mogla trpjeti i time uzrokovati nove gospodarske poremećaje u kineskom gospodarstvu. Isto tako, niže kamatne stope ne moraju značiti brzi oporavak kineskog tržišta nekretnina koje se tek treba oporaviti od šoka kojeg su izazvali problemi s preambicioznim građevinskim developerima. Isto tako važan, i dalje prisutni, ogromni nesrazmjer između bogatih i siromašnih u Kini znači da će se Partija teško značajnije odmaknuti od zadane doktrine da se postigne proklamirano "opće blagostanje" stanovništva. Navedeno znači da će vodeće tehnološke kompanije, koje su donijele ogromna bogatstva svojim osnivačima, i dalje biti pod regulatornim pritiscima.

Nedomicilni investitori koji žele ulagati u kineske dionice mogu birati između ponuđenih ADR-ova kojima se trguje na američkim burzama. Među njima su najpoznatiji oni tehnoloških kompanija kao Alibaba (BABA), Baidu (BIDU) i JD.com (JD). Ipak, kontinuirana prijetnja da će se pojedine kineske tehnološke dionice morati povući sa Wall Streeta, rizik koji podjednako dolazi od kineskih, ali i američkih regulatora, znači da će ulagači više preferirati ulaganje putem ETF-ova koji sadrže košaricu više različitih dionica. Tu je napoznatiji iShares China Large Cap ETF (FXI) koji za cilj ima ulagati u kineske dionice velike tržišne kapitalizacije a kojima se trguju na burzi u Hong Kongu. Investitori koji svoja ulaganja žele usmjeriti isključivo u najdinamičniji tehnološki sektor, unatoč svim ranije spomenutim problemima, najčešće biraju ETF KraneShares CSI China (KWEB).

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

15. travanj 2024 23:34