Svijet
StoryEditor

Hoće li se OpenSea odlučiti za IPO ili pokretanje tokena, ili oboje putem hibridnog modela?

08. Prosinac 2021.

Usred porasta volumena trgovanja NFT-ovima na OpenSeau tijekom posljednjih mjeseci, među korisnicima kruži jedno pitanje: Hoće li biti nagrađeni token airdropom? 

Sada kada je tvrtka signalizirala planove za inicijalnu javnu ponudu (IPO), kripto entuzijasti strahuju da se OpenSea neće odlučiti za pokretanje tokena.

Prije dva dana OpenSea je najavio zapošljavanje Briana Robertsa kao glavnog financijskog direktora, preuzevši ga od tvrtke usluge dijeljenja vožnje Lyft, gdje je imao istu titulu. Roberts, koji je pomogao Lyftu da izađe u javnost, rekao je Bloombergu da već planira IPO NFT tržišta. 

- Kada imate tvrtku koja raste tako brzo kao ova, bilo bi glupo da ne razmišljate o tome da ne ode na burzu - rekao je, dodajući da je mislio da će to biti dobro prihvaćen na javnom tržištu s obzirom na tvrtkin rast.

Možda je u pravu u vezi šireg javnog prijema. Popularna kripto mjenjačnica Coinbase izašla je u javnost u travnju i izazvala pomamu za ulaganjima i pažnjom, a neki su je proglasili najuzbudljivijim IPO-om u posljednjih nekoliko godina. Coinbase (COIN) probio je referentnu cijenu NASDAQ-a pri pokretanju i pokazao da je Wall Street spreman za kripto (i obrnuto).

Međutim, nisu svi bili oduševljeni kada su vidjeli  kripto centričnu tvrtku kako ide tradicionalnom IPO rutom. Prvi zaposlenik Coinbasea, Olaf Carlson-Wee (sada  izvršni direktor Polychain Capitala), rekao je u svibnju kako misli da je mjenjačnica mogla postati znatno vrjednija pokretanjem vlastitog tokena,  umjesto IPO-a.

S glasinama o predstojećim planovima IPO-a OpenSea- a, drugi kripto entuzijasti žale se na očite planove NFT tržišta da izbjegava vlasništvo zajednice putem upravljačkog tokena, tj. da korisnicima pruži određene privilegije, kao što su glasačka prava.

- Zamislite da ste najveće i najuspješnije NFT tržište do sada odlučivši ići putem IPO-a umjesto izdavanja tokena - napisao je Arthur Cheong, osnivač DeFiance Capitala. Dodao je "NGMI", ili "neće uspjeti." 

Da bude jasno, OpenSea nije definitivno izjavio da neće izdati token, te bi eventualno moglo izmisliti   hibridni model koji kombinira tradicionalni IPO s nekom vrstom tokena zajednice, na primjer. Međutim, većina misli da će se OpenSea odlučiti za tradicionalno korporativno upravljanje, a ne na decentralizirani model temeljen na tokenu.

Ipak, Brian Roberts opovrgnuo je glasine putem Twittera, te napisao da je bilo netočnih izjava o planovima OpenSea.

- Postoji veliki jaz između razmišljanja o tome kako bi IPO na kraju mogao izgledati i aktivnog planiranja. Ne planiramo IPO, a ako i jesmo, nastojali bismo uključiti zajednicu - napisao je Roberts.

To nije nova percepcija. Konkurentsko NFT tržište Rarible djelomično se istaknulo pokretanjem svog RARI upravljačkog tokena, koji nagrađuje kolekcionare i kreatore za korištenje platforme. SuperRare je učinio isto sa svojim RARE tokenom u kolovozu.

Ethereum Name Service (ENS) nedavni je primjer kripto projekta koji je airdropao token upravljanja, distribuirajući milijune tokena na novčanike ranih korisnika u studenom. U roku od nekoliko dana tržišna kapitalizacija distribuiranih tokena premašila je milijardu dolara. Trenutno, potpuno razrijeđena tržišna kapitalizacija iznosi preko 5 milijardi dolara, po CoinGecku.

- Kripto tvrtke koje izlaze u javnost nikada mi neće imati  smisla. Dajte vlasništvo zajednici koja vas čini vrijednima. Tokeni će pobijediti dionice svaki put – tweetao je Cooper Turley, sudionik u brojnim DAO-ima.

25. travanj 2024 16:44