Svijet
StoryEditor

Iako 70 posto stanovništva nema bankovni račun, Salvador planira postati ‘prva bitcoin zemlja‘

07. Lipanj 2021.

Predsjednik Salvadora Nayib Bukele rekao je, u snimljenoj objavi prikazanoj u subotu, da se radi na zakonu o prepoznavanju bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja i dodao da će prijedlog podnijeti sljedećeg tjedna.

Jack Mallers objavio je vijest na konferenciji Bitcoin 2021 u Miamiju. Izjavio je da njegova tvrtka Zap radi s Bukeleom na provedbi plana. Zakon još uvijek mora preispitati zakonodavna skupština zemlje. Međutim, budući da je u prošlosti populistička Bukeleova uzletna politička stranka čvrsto kontrolirala to tijelo, odobravanje se čini gotovo sigurnim. Odobrenje zakona vjerojatno bi učinilo Salvador prvom nacijom koja je usvojila bitcoin standard.

- Od sada, Salvador će biti prva bitcoin država i prva država koja je proglasila bitcoin legalnim sredstvom plaćanja, tretirala ga kao svjetsku valutu i imala bitcoin u svojim rezervama na bilanci - rekao je Mallers.

Ali još uvijek nije jasno što će 'prva bitcoin zemlja' značiti za fiskalno nestabilnu i represivno siromašnu srednjoameričku naciju, gdje 70 posto stanovništva ne posjeduje bankovni račun. BDP Salvadora iznosio je 24,6 milijardi dolara u 2020. godini, navodi Statista.

Tridesetdevetogodišnji Bukele u snimljenim je izjavama tvrdio da će njegov plan imati kratkoročne koristi za tisuće pojedinaca. Također je ustvrdio da će odluka stvoriti radna mjesta.

- I srednjoročno i dugoročno, nadamo se da će nam ova odluka pomoći da čovječanstvo, barem malo, poguramo u pravom smjeru - rekao je Bukele.

Mallers je Bukeleovu objavu interpretirao kao otpor od 'neviđene monetarne ekspanzije'. Posebnu krivnju svalio je na američki FED za 'uništavanje tržišta u nastajanju' kao što je dolarizirano gospodarstvo Salvadora. Novija monetarna povijest Salvadora pomaže objasniti Bukeleovu odluku. Na prijelazu stoljeća nacionalna valuta Salvadora, colón, propadala je pod hiperinflacijom. Da bi spasili ekonomiju, proglasili su američki dolar zakonskim sredstvom plaćanja.

Kratak izvadak onoga što se činilo kao Bukeleov zakon potaknuo je sličnu temu: 'Središnje banke sve više poduzimaju akcije koje mogu naštetiti ekonomskoj stabilnosti Salvadora'.

Izvadak se nastavlja: 'Kako bi se ublažio negativan utjecaj središnjih banaka, potrebno je odobriti optjecaj digitalne valute s opskrbom koju ne može kontrolirati niti jedna središnja banka i koja se mijenja samo u skladu s objektivnim i kalkuliranim kriterijima.'

Bitcoin, decentralizirana, ograničena, globalna kriptovaluta, čini se da odgovara tim kriterijima.

Plan Salvadora u potpunoj je suprotnosti s konkurentskom vizijom novca središnjih banaka, od kojih 80 posto proučava digitalne valute (CBDC) u globalnom nastojanju da fiat novac učini kompatibilnijim s digitalnom ekonomijom. Niti jedna, međutim, nije ozbiljno razmišljala o implementaciji kriptovalute izvan njihove kontrole.

Zapov Strike, aplikacija za plaćanja izgrađena na bitcoinovoj lightning mreži, ove je godine u Salvadoru imala 20.000 preuzimanja dnevno tijekom najveće aktivnosti. U emotivnom govoru, Mallers je jasno dao do znanja da je Zapova misija služiti onim gospodarstvima za koja vjeruje da su najviše pogođena inflacijom usred bezobzirnih monetarnih politika središnjih banaka.

- Želimo da prekogranična plaćanja budu besplatna. Želimo riješiti problem doznaka za mjesta kojima je to najpotrebnije - izjavio je Mallers i dodao da će Zap otvoriti sjedište u Salvadoru u partnerstvu s Blockstreamom. 

Unatoč svemu vijest iz Salvadora je mali, ali moćan korak prema usvajanju bitcoina.

- Ne slavite vođu Salvadora, koji je pokazao autoritarno ponašanje. Proslavite akciju koja će s vremenom smanjiti kontrolu koju njegova ili bilo koja sljedeća vlada ima nad građanstvom - tvitao je Alex Gladstein, zagovornik bitcoina koji vodi strategiju u Zakladi za ljudska prava.

16. travanj 2024 04:06