Svijet
StoryEditor

Infografika: TOP 10 najinovativnijih svjetskih ekonomija

07. Ožujak 2020.

Na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu jedna od glavnih tema bile su inovacije. Razgovori lidera bili su usredotočeni na sposobnost zemalja da uvode inovacije u današnje vrijeme brzih promjena. Odgovori gospodarstva na nove megatrendove, brzi tehnološki proboj ili rizik od klimatskih promjena može dugoročno diktirati uspjeh gospodarstva neke zemlje.

Današnja infografika pokazuje TOP 10 najinovativnijih svjetskih gospodarstava na temelju godišnjeg Bloombergova indeksa.

Svake godine indeks procjenjuje više od 200 svjetskih ekonomija kroz sedam mjernih podataka. To su intenzitet istraživanja i razvoja, broj prijavljenih patenata, visoko obrazovanje, proizvodnja s dodanom vrijednošću, produktivnost, količina visokotehnoloških javnih poduzeća (tehnološka gustoća) i koncentracija istraživanja.

Na temelju dostupnih podataka o tim mjerama, samo je 105 zemalja zadovoljilo i našlo se na ovoj listi.

Deset najinovativnijih ekonomija

Njemačka se po prvi put nakon više godina plasirala na prvo mjesto najinovativnijeg gospodarstva, okončavši pobjednički niz Južne Koreje. Njemačka se plasirala u top pet po proizvodnji s dodanom vrijednosti, količini visokotehnoloških javnih poduzeća i patentnim aktivnostima.

image
poredak najinovativnijih

Međutim, čak i pobjednici imaju prostora za napredak. Budući da se globalna ekonomija sve više okreće u smjeru pružanja usluga u odnosu na proizvodnju, Njemačka bi mogla poboljšati stopu svog visokog obrazovanja kako bi postigla još bolju ocjenu.

Na trećem mjestu je Singapur koji je na čelu kada je riječ o visokom obrazovanju, s gotovo 85 posto upisanih na visokih učilišta od 2017., dok je Njemačka na 70 posto.

Južna Koreja, globalno središte inovacija, još uvijek se ne smije zanemariti. Uz jedno od najsloženijih gospodarstava, ono vodi u izvozu komunikacijske tehnologije i automobila. Ona je također na čelu 5G-a, stoga ne čudi da Južna Koreja troši velike količine na istraživanja, u odnosu na svoj BDP.

image
promjene u poretku

Sjedinjene Američke Države su na prvom su mjestu i po patentnoj aktivnosti i po visokoj tehnološkoj gustoći - s najvećim udjelom domaćih visokotehnoloških javnih poduzeća u svijetu.

Inače, zadnjih nekoliko godina došlo je do malih promjena u redosljedu, ali iste zemlje i dalje predvode ljestvicu najinovativnijih ekonomija na svijetu.

Dodajmo da se i Hrvatska našla na Bloombergovom indeksu i to na 43. mjestu s 55.00 bodova, dok prva Njemačka ima 88.21 bod.

image
inovacije glavna
27. travanj 2024 01:20