Svijet
StoryEditor

Infografika: Gotovo polovica svjetskog stanovništva ne koristi internet

09. Lipanj 2020.

Rođen 8. lipnja 1965. godine, Tim Berners-Lee, kojeg često nazivaju izumiteljem interneta, jučer je napunio 65 godina. Prije više od 30 godina, 12. ožujka 1989., Berners-Lee je nesvjesno ispisao povijest postavljajući temelje onoga što će kasnije postati poznato pod nazivom World Wide Web. Radeći u to vrijeme u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), Berners-Lee je podijelio dokument kolegama pod nazivom 'Upravljanje informacijama: Prijedlog', u kojem je predložio stvaranje umreženog hipertekst sustava kako bi se unutar CERN-a mogle dijeliti informacije među kolegama.

-Trebali bismo raditi na univerzalno povezanom informacijskom sustavu - napisao je Berners-Lee u svom zaključku dodajući da je cilj omogućiti mjesto na kojemu će biti moguće pronaći bilo koji podatak koji se smatra važnim. Rezultat bi trebao biti dovoljno atraktivan da informacije koje se dijele pređu kritični prag, kako bi se potaknula veća upotreba sustava, dodao je Barnes- Lee u svom zaključku.

Iako ovo zvuči kao opis interneta kakav ga poznajemo, tek je sljedeće godine Berners-Lee skovao termin WorldWideWeb u drugom prijedlogu čiji je autor bio Robert Calliau, a koji je još uvijek bio više usmjeren na znanstvenu zajednicu nego na globalnu javnost.

Unatoč svom imenu i prividnoj sveprisutnosti, 30 godina nakon rođenja, World Wide Web nije ni približno tako univerzalno dostupan kao što mu ime govori.

image
foto


Prema posljednjim procjenama Međunarodne unije za telekomunikacije, agencije koja djeluje pod okriljem UN-a, a koja je specijalizirana za informacijske i internetske tehnologije, internet je u 2019. godini koristio samo 54 od 100 građana svijeta.

Iako je pristup internetu u regijama poput Sjeverne Amerike i Europe postao normalan kao recimo pristup vodi ili struji, ljudi u manje razvijenim regijama često još uvijek nemaju pristup onome što je vjerojatno postalo najvažniji izvor informacija našeg vremena.

To se odražava na činjenicu da se penetracija interneta kreće od 86,6 posto u razvijenim zemljama do 53,6 posto u zemljama u razvoju i manje od 20 posto u najmanje razvijenim zemljama svijeta.

23. travanj 2024 13:01