Svijet
StoryEditor

Infografika: Koje su zemlje najveći proizvođači nuklearne energije

13. Veljača 2022.

Nedavno je Europska komisija uvrstila je prirodni plin i nuklearnu energiju pod određenim uvjetima kao ekološki prihvatljive, što otvara put za velike privatne investicije u takve projekte. Cilj je nove taksonomije EU-a usmjeravati privatna ulaganja u djelatnosti potrebne za ostvarenje klimatske neutralnosti a uvrštavanjem nuklearne energije i plina u taksonomiju omogućit će povoljnije zajmove na financijskim tržištima za projekte u tim djelatnostima. Nuklearna energija, iako je mnogi ne smatraju zelenom, trenutno je najbolji izvor energije, što potvrđuje i  450 nuklearnih reaktora raspoređenih diljem svijeta. Svi oni proizvode oko 10 posto svjetske električne energije ili 4 posto globalnog energetskog miksa.

No, dok se neke zemlje okreću nuklearnim elektranama kao čistom izvoru energije, proizvodnja nuklearne energije općenito je doživjela usporavanje od svog vrhunca u 1990-ima.

15 najvećih proizvođača

Na samo 15 zemalja otpada više od 91 posto globalne proizvodnje nuklearne energije a ovo su te zemlje.

image
foto Visualcapitalist

U SAD-u nuklearna energija je zaslužna za 50 posto čiste električne energije u zemlji. Osim toga, 88 od 96 operativnih reaktora u zemlji 2020. godine dobilo je odobrenje za produljenje životnog vijeka na 20 godina.

Kina, drugi najveći svjetski proizvođač nuklearne energije i dalje ulaže u nuklearnu energiju u pokušaju da postigne svoje klimatske ciljeve. Plan, koji uključuje izgradnju 150 novih reaktora do 2035., mogao bi koštati čak 440 milijardi dolara.

S druge strane, europska mišljenja o nuklearnoj energiji su pomiješana. Njemačka je osma po veličini na popisu, ali planira zatvoriti svoj posljednji radni reaktor 2022. u sklopu postupnog ukidanja nuklearne energije dok Francuska u međuvremenu planira proširiti svoje nuklearne kapacitete.

Koje se zemlje najviše oslanjaju na nuklearnu energiju?

Iako je ukupna proizvodnja električne energije iz nuklearnih reaktora korisna za globalnu usporedbu, važno je zapamtiti da postoje neke manje zemlje koje gore nisu navedene u kojima je nuklearna energija još uvijek važan dio miksa električne energije.

Europske zemlje dominiraju na ljestvici s 14 od 15 mjesta, uključujući Francusku, gdje je nuklearna energija najveći izvor električne energije u zemlji. Zanimljivo je primijetiti da su samo neke od ovih zemalja najveći proizvođači nuklearne energije u apsolutnom iznosu. Na primjer, u Slovačkoj nuklearna energija čini 53,6 posto miksa električne energije - međutim, četiri reaktora u zemlji čine manje od 1 posto ukupnog svjetskog operativnog kapaciteta.

image
foto Visualcapitalist

S druge strane, SAD zauzima 17. mjesto po udjelu nuklearne energije u svom električnom miksu, unatoč tome što je 2020. godine proizvodio 31 posto globalne nuklearne energije. Ova razlika je uglavnom zbog veličine i stanovništva. Europske zemlje su puno manje i ukupno proizvode manje električne energije od većih zemalja poput SAD-a i Kine.

Budućnost nuklearne energije

Samo u 2020. godini izgrađeno je ili se gradilo dodatnih 50 nuklearnih reaktora, a planira ih se još stotine, prvenstveno u Aziji, pa možemo reći da energija iz reaktora ima svjetlu budućnost, iako se neke zemlje poput Njemačke iste odriču, barem za sad.

image

Nuclear Power

foto Visualcapitalist
24. travanj 2024 05:46