Svijet
StoryEditor

Infografika: Najveće Ponzijeve prijevare u modernoj povijesti

23. Srpanj 2021.
Piše: Danica Gršković

Svi znamo da nešto što zvuči predobro da bi bilo istinito gotovo uvijek bude laž. Kada je novac u pitanju, prosudba ljudi gotovo uvijek bude zamagljena, pa ne čudi da su Ponzijeve sheme tj. financijske prijevare nasamarile veliki broj naivnih ljudi, a onima koji ih pokrenu osigurale velike dobitke.

Ta vrsta financijskih prijevara mami ulagače obećavajući im abnormalno visoke povrate u kratkom vremenu, pa im mnogi već desetljećima ne mogu odoljeti.  Shema je uvijek ista, novi članovi upumpavaju svoj novac koji se onda koristi za namirivanje osnivača programa i njegovih ranih ulagatelja.

Shema je dobila ime po Charlesu Ponziju, Talijanu koji se proslavio dvadesetih godina prošlog stoljeća tvrdeći da bi mogao udvostručiti novac svojih klijenata u roku od 90 dana, a nakon njega pojavili su se mnogi s istim obećanjima.

U ovoj infografici od Visualcapitalista donosimo najveće Ponzijeve prijevare u modernoj povijesti.

Ponzijeve sheme u 20. stoljeću

Devedesete godine su bile plodno tlo za velike Ponzijeve sheme i u mnogim su slučajevima ti programi uspjeli iskoristiti naivne ulagače koji u većini slučajeva nisu imali nikakvog znanja o ulaganju.

Jedna od poznatijih Ponzijevih shema odigrala se u Rumunjskoj, zvala se Caritas i 'prodavala' se kao igra samopomoći za siromašne a pokrenuo ju je računovođa Ioan Stoica. Shema je trajala dvije godine između travnja 1992. i kolovoza 1994. godine i u početku je bila vrlo uspješna prevarivši milijune Rumunja nudeći im priliku za profit od 800 posto u samo tri mjeseca.  Privučena ulaganja premašila od oko  5 milijardi američkih dolara a Mugur Isărescu, guverner Nacionalne banke Rumunjske, procijenio je da je trećina rumunjskog novca u jednom trenutku cirkulirala kroz Caritas, dok je The Economist napisao 1993. da će tom brzinom Caritasov promet u kratkom vremenu premašiti rumunjski BDP.

image

Ponzijeve sheme 20. stoljeće

foto Visualcapitalist

Ponzijeve sheme u 21. stoljeću

Američka javnost također je  postala žrtvom brojnih Ponzijevih shema vrijednih nekoliko milijardi dolara. Najpoznatija Ponzijeva shema koja se odigrala u Americi bila je prijevara Bernija Madoffa. Žrtve skandala s Madoffovim ulaganjima čekale su svoje odštete dugi niz godina da bi deset godina nakon što je prijevara otkrivena, povjerenik kojega je imenovao sud uspio vratiti 13 milijardi dolara likvidirajući Madoffovu tvrtku i osobnu imovinu pa us tako ulagači vratili između 60 do 70 posto svojih ulaganja.

Za Madoffa organizacija prijevare nije prošla nekažnjeno. Godine 2009. tada 71-godišnji Madoff priznao je krivicu i osuđen je na 150 godina zatvora, što je 135 godina duže od prosječne američke osude za ubojstvo.

image

Ponzijeve sheme 21 stoljeće

foto Visualcapitalist

Izvan SAD-a to je puno drugačija priča. Slabiji propisi i provedba, posebno u zemljama u razvoju, znače da su brojni programi i danas u tijeku. Sergej Mavrodi, poznat po vođenju ruske Ponzijeve sheme MMM, pokrenuo je novu organizaciju nedugo nakon puštanja iz zatvora 2011. godine. Sada poznata kao MMM Global, prodaje se kao  'socijalna financijska mreža'  uspostavila je bazu u nekoliko jugoistočnih Azije i Afrike zemljama gdje i dalje neometano radi.

image

ponzi sheme

foto
24. travanj 2024 14:57