Svijet
StoryEditor

Infografika: Polovica svjetske ribe za konzumaciju potječe iz uzgajališta

19. Lipanj 2020.

Prema izvješću Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, globalna proizvodnja u ribarstvu i akvakulturi u 2018. godini iznosila je 178,5 milijuna tona, što pokazuje da se danas više nego ikad prije ljudi oslanjaju na ribu i druge vrste morskih životinja kao izvor prihoda i kao izvor hrane.

Rastuća potražnja na globalnoj razini u sukobu je s ograničenjima lova zbog prekomjernog izlova.

Kao rezultat toga, uloga akvakulture ili uzgajališta  u posljednjih se 18 godina znatno povećala, dok je rast globalnog ribarstva prilično skroman. U 2018. godini 46 posto riba i drugih morskih životinja koje se konzumiraju širom svijeta uzgajano je u zatočeništvu, a najpopularnije uzgajane vrste bile su šaran, losos, som, školjke i škampi.

Ribarstvo je bilo odgovorno za velike zalihe inćuna, tune, haringe i bakalara. Kina je najveća ribarska država na svijetu odgovorna za 15 posto ulovljene divlje ribe i drugih morskih vrsta, a slijede ih Indonezija i Peru s po 8 posto.

Više od polovice divlje ribe u svijetu iskrcano je u Aziji, kao i 66 posto morskih vrsta ulovljenih u jezerima i rijekama. Azija također pokreće rast akvakulture - kontinent je u 2018. proizveo gotovo 90 posto uzgajanih morskih životinja.

image
foto Statista
25. travanj 2024 05:40