Svijet
StoryEditor

Infografika: Tko su najpopularniji ‘youtuberi‘ u svakoj zemlji?

15. Rujan 2020.

Mnogi od nas starijih od trideset godina smo kao klinci željeli postati astronauti, sportaši, doktori, policajci, ovisno kakve smo preferencije kao djeca imali i ovisno o tome tko su nam bili uzori. Međutim, danas o takvim zanimanjima malo tko razmišlja jer su se pojavili novi igrači na terenu, tj. nova zanimanja koja privlače mlađe generacije, točnije generaciju Z kojoj pripadaju oni rođeni između 1995. i 2012. godine. Mnogima od njih, 'dream job' je postati profesionalni influencer ili pak YouTuber.

I tko bi ih krivio? S dovoljno velikom bazom pratitelja, posao Youtubera ili vlogera može postati zaista isplativ i unosan posao, iako će mnogi reći da to posao nije. No, oni su tu. I pojedini zarađuju ogroman novac snimajući video sadržaj i objavljujući ga na YouTubeu.

Tko su zapravo ti profesionalni kreatori sadržaja i kako zarađuju?

Ova grafika Accredited Debt Reliefa prikazuje najpopularnije YouTubere u gotovo svim zemljama. Na popisu se ne nalaze brendovi, bendovi ili emisije, već samo pojedinci tj. osobe koje svoj novac zarađuju snimajući video sadržaj.

Kako zarađuju Youtuberi?

Prije svega, jedan od načina zarade su reklame.

Ako YouTuber dosegne 1.000 pretplatnika i 4.000 sati gledanja u roku od godine dana, svoj račun može početi unovčavati oglasima. YouTuberi od reklama zarađuju samo kada gledatelj pogleda cijeli oglas ili klikne na njega.

Drugi način je YouTube Premium, što je usluga pretplate koja pretplatnicima omogućuje gledanje omiljenog sadržaja bez oglasa, a Youtuber dobije dio zarade od te pretplate na temelju broja pregleda koji njihov kanal privlači.

Tu je i influence marketing iliti 'influencanje'. U tom slučaju brendovi plaćaju tvorcima sadržaja da promoviraju njihov proizvod putem svojih kanala. U ovom slučaju, YouTuber treba imati pozamašan broj pratitelja ili dobro pogođenu nišu kako bi brendovi bili spremni na suradnju koja bi im se u konačnici isplatila. Zadnji način za zaradu putem YouTubea je prodaja robe. Ako influencer/YouTuber ima lojalnu bazu obožavatelja, može zaraditi lijepu svotu prodajući svoju robnu marku. Procjenjuje se da PewDiePie, najpopularniji svjetski YouTuber, mjesečno zarađuje više od 6 milijuna dolara od prodaje robe.

Iako postoji nekoliko mogućnosti zarađivanja novca na YouTubeu, gotovo je nemoguće zaraditi za život bez velikog broja vjernih sljedbenika, a s više od 50 milijuna kreatora sadržaja na YouTubeu biti primijećen nije ni malo lak podvig.

Kao što smo ranije spomenuli, najpopularniji YouTuber na svijetu je vloger rođen u Švedskoj - PewDiePie, a poznat je po svojim video zapisima koji dokumentiraju kako igra razne video igre i uz to ih komentira. PewDiePie se pridružio YouTubeu 2010. godine i sada je prikupio 105 milijuna pretplatnika.

Kategorije - rangirane prema popularnosti

Na popularnost na YouTube najviše utječe vrsta sadržaja, a ovo je 10 kategorija u kojima se zarađuje najveći novac.

image
foto Visualcapitalist

Nije iznenađujuće što je najpopularnija kategorija 'Zabava' koja broji 72 YouTubera s najvećom zaradom. U ovu kategoriju spadaju neke od najvećih YouTube zvijezda, poput PewDiePie ili čileanskog YouTubera HolaSoyGerman, koji ima 41 milijun pretplatnika.

Druga najpopularnija kategorija je 'Gaming', koja broji 25 najboljih YouTubera. Neka velika imena u ovoj kategoriji uključuju irski jacksepticeye s 24,7 milijuna pretplatnika i kanadski VanossGaming koji ih ima 25,2 milijuna.

Na trećem su mjestu videozapisi 'How to' - 18 od 187 onih koji najbolje zarađuju spadaju u ovu kategoriju. Life Hacks & Experiments najpopularniji je YouTube kanal u ovoj grupi, s 8,3 milijuna pretplatnika.

Treba dodati da je na 11. mjestu 'Auto' kategorija u kojoj se nalazi i hrvatski Youtuber s najviše pretplatnika DS Doktor tj. 20-godišnji David Skrbin.

Kategorije - rangirane prema zaradi

Kada se rangira prema mjesečnoj zaradi, kategorija 'Djeca' (kids) je na prvom mjestu. Šestogodišnjakinja Like Nastya zarađuje procijenjenih 7,73 milijuna dolara mjesečno što je više od 5 milijuna od druge kategorije na ljestvici – zabave.

image
foto Visualcapitalist

Treća najunosnija kategorija je gaming, a najveći prihod u toj kategoriji ostvaruje  jacksepticeye, koji zarađuje oko 990 tisuća dolara mjesečno.

Važno je napomenuti da ove brojke ne uključuju influence marketing i prodaju robe pa ovi brojevi kod nekih mogu biti i mnogo veći.

image
foto Visualcapitalist
25. travanj 2024 11:16