Svijet
StoryEditor

Investiranje za neznalice - dionice, ETF-ovi i kriptovalute na ekranima mobitela

24. Rujan 2021.
aplikacije za investiranje

Investiranje u dionice nikada nije bilo jednostavnije ni lakše. Ne samo da za tu avanturu u svijet investiranja ne treba neki uštogljeni broker, nisu potrebna ni velika ni značajna financijska sredstva, a to stvarno već svaki konobar u Hrvatskoj zna, dovoljno je imati pametni telefon. Dionice, kriptovalute, pa čak i zlato i srebro, dostupne su putem aplikacija odnosno platformi za trgovanje.

I ja sam svoju prvu dionicu u životu samo kupila prije dvije godine i to putem mobitela, odnosno preko aplikacije Revolut. Nikada mi prije nije palo na pamet nazvati nekog brokera, a poznajem nekolicinu, sjesti s njima i prezentirati im svoje želje, saslušati njihove savjete i krenuti na taj način u svijet burze. Propustila sam čak i IPO Hrvatskog telekoma, kad se u redovima za dionice stajalo satima, nekako nisam osoba od tih masovnih trendova. I onda me suprug uvjerio prije jednog puta u inozemstvo da mi treba Revolut, prvo zbog prepaid kartice kojom mogu svuda u svijetu kupovati, a koja, ako mi i nestane, neće značiti kraj svijeta.

A da bi dobila karticu, trebala sam instalirati aplikaciju tog britanskog fintecha i malo po malo, navukla sam se na mogućnosti koje pruža. Cijela je stvar poprilično jednostavna, novac na Revolut račun prebujete sa tekućeg računa klikom na aplikaciji i sa željenim sredstvima ulažete u dionice Tesle, American Airlinesa ili Netflixa, isključivo s američkih burzi (NASDAQ i NYSE) ili u Bitcoin, Etherum te u plemenite metale ili što već smatrate zanimljivim. Postoji jasna politika naknada, koje su doista niske, no čak i u besplatnoj opciji postoji mogućnost kupne dionica. Za početnike gotovo idealno.

Na hrvatskom tržištu je odnedavno ušao i ruski fintech Freedom24, čija je istoimena aplikacija također platforma za ulaganje koja ima jednostavno korisničko sučelje, a dostupna je običnim, privatnim ulagačima kao i institucionalnim. Putem te aplikacije može se ulagati u dionice, ETF-ove i obveznice a ponuđeno je i sudjelovanje u IPO-ima na najvećim burzama i to po najboljim uvjetima u Europi. Upravo je ta aplikacija nedavno pružila hrvatskim ulagačima priliku ulaganja u javnu ponudu (IPO) tvrtke Robinhood koja već mjesecima diže prašinu na američkom tržištu.

Tu je i britanska platforma Trading 212, koja se najviše promovira kao platforma bez naknada. Sada već imaju preko 1,5 milijuna klijenata, čija imovina ukupno prelazi 3,5 milijardi eura. Putem te platforme može se ulagati u sedam najpopularnijih svjetskih burzi,a osim vrijednosnih papira može se trgovati ETF-om, FOREX-om, indexima te plemenitim metalima. Trading 212 je ustvari financijsko-tehnološka kompanija koja želi demokratizirati tržište ulaganja, a to im i polazi za rukom. Račun na platformi je besplatan. Trgovanje dionicama unutar platforme u potpunosti je besplatno, nema nikakvih skrivenih naknada, a nema ni naknada za isplate.

Dosta je poznat u hrvatskim investicijskim amaterskim krugovima i Passfolio, kojim se mogu kupovati dionice na NYSE i NASDAQ-u, ETF-ovi, REIT-i i kriptovalute. Tvrtka je američka, sučelje vrlo jednostavno,naknade su simbolične ili ih nema, zavisno što vas zanima, jedino što se ne mogu sredstva uplaćivati s kreditne ili debitne kartice, već s računa izravno ili putem kriptonovčanika.

Od prošlog tjedna može se ulagati putem platforme Genius naše investicijske kuće Intercapital. Putem njihova novog robosavjetnika može se ulagati u 10 InterCapitalovih obvezničkih, balansiranih i dioničkih fondova koji pokrivaju najvažnija svjetska i regionalna tržišta te pet stranih ETF-ova koji ulažu u dionice indeksa S&P 500, azijskih tržišta i Kine, indeksa Russel 2000 te Nasdaq 100. Investicijski profil osobe uz pomoć algoritma spaja s optimalnim portfeljem. Za svakog korisnika koji se registrira i potom odgovori na niz pitanja o svojim preferencijama i financijskim mogućnostima, čime ga se profilira, kreira se diverzificirani portfelj s maksimalnim očekivanim prinosom, ovisno o visini ulaganja i procijenjenoj toleranciji na rizik.

To definitivno nisu jedine opcije na tržištu, ima ih još, a što više opcija, to će možda značiti i manje klasičnog, konzervativnog ulaganja - u nekretnine.

23. travanj 2024 15:17