Svijet
StoryEditor

Investitori se na dioničkim tržištima ponašaju kao da su već primili cjepivo protiv COVID-19

15. Srpanj 2020.
Piše:
Vlatko Kesegić, FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.
Američke dionice su još uvijek zanimljivije investitorima od europskih, ipak, njemačke dionice ponovno u fokusu

Cjepivo protiv COVID-19 virusa još nije obznanjeno, ali se investitori na dioničkim tržištima ponašaju kao da su već primili cjepivo. Naime, dionice su protekli tjedan pokazale još jednom otpornost na koronavirus usprkos negativnim vijestima o rekordnom broju novozaraženih u SAD-u i neposustajanju širenja zaraze u žarištima poput Brazila. Osim što je vodeći indeks američkih dionica S&P 500 izbrisao gotovo sve gubitke od početka godine, posebno impresivan je rast indeksa Nasdaq 100 koji je, zahvaljući rastu tehnoloških dionica, od početka godine skočio 24%.

Optimistično raspoloženje koje prevladava u posljednje vrijeme na tržištima kapitala povezano je s uvjerenjem ulagača da stimulativni uvjeti monetarnih i fiskalnih vlasti imaju veći pozitivan efekt na dionice nego negativnosti uzrokovane pandemijom poput pogoršanih makroekonomskih uvjeta ili očekivanih loših poslovnih rezultata kompanija u drugom tromjesečju.

image
Kretanje indeksa

Pozitivan sentiment pogoduje i cijenama europskih dionica premda slabijeg intenziteta nego je to na Wall Streetu. Slabiji afinitet investitora prema europskim dionicama, koji traje već godinama potvrđuje podatak o 12 postotnom padu paneuropskog indeksa Stoxx600 od početka godine naspram minusa od 1,5 posto kada je u pitanju američki S&P 500.  Ipak, jednako velikodušan stimulacijski paket koji su najavile europske vlasti kao i uvjerljivo bolji podaci u borbi protiv širenja zaraze pogoduju njemačkim dionicama koje su od početka drugog kvartala nadmašile rast američkih.

Vodeći njemački dionički indeks Dax, koji je još uvijek gotovo 5% niži nego na početku godine, od 01.04. porastao je 27% posto. Jedan postotni poen iznad S&P 500 i više od 5 postotnih poena iznad industrijskog Dow Jones indeksa. Navedeno je svakako znakovito kada se uzme činjenica o većoj izloženosti indeksa industrijskim dionicama te slabijem utjecaju tehnoloških dionica u njemačkom Dax-u i to posebno nakon skandala sa Wirecardom čija je dionica potonula preko 90%, pa je  42-postoni rast tehnološkog Nasdaqa u ovom trenutku teško dostizan za Nijemce.

Tako Njemačka ekonomija i kompanije ostaju prevladavajući faktor za europska financijska tržišta obzirom na slabiju izvedbu francuskih dionica mjerenih indeksom CAC 40 koji je porastao 13% ili još slabijih britanskih sa 7,5% rastom indeksa FTSE 100.

image
Grafikon USA vs EU
24. travanj 2024 17:30