Svijet
StoryEditor

Istekao rok za prenošenje direktive o autorskom pravu

13. Lipanj 2021.
autorska prava
Dodatne smjernice utvrđuju da su pružatelji usluge dijeljenja sadržaja internetom dužni pribaviti odobrenje nositeljâ autorskog prava za sadržaj učitan na njihovu internetsku stranicu

U ponedjeljak (7.6) je bio rok za uvođenje novih europskih propisa o autorskom pravu u nacionalna zakonodavstva, koji su izazvali žučljive rasprave i snažna lobiranja zainteresiranih strana. Nova Direktiva o autorskom pravu smjera zaštititi kreativnost u digitalnom dobu i tako donijeti koristi građanima, kreativnim sektorima, medijima, istraživačima, nastavnicima i institucijama kulturne baštine, stoji u priopćenju Komisije. Osim toga, Direktiva o televizijskim i radijskim programima omogućuje radiotelevizijskim kućama da određene programe preko interneta učine dostupnima izvan granica matične zemlje.

Zaštita i pravična naknada

Komisija je u ponedjeljak objavila i dodatne smjernice o Članku 17. Direktive o autorskom pravu koja donosi nove propise o platformama za dijeljenje sadržaja preko interneta. Naime, taj članak utvrđuje da su pružatelji usluge dijeljenja sadržaja putem interneta dužni pribaviti odobrenje nositeljâ autorskog prava za sadržaj učitan na njihovu internetsku stranicu. Ako nisu dobili odobrenje, moraju poduzeti korake kako bi izbjegli neovlašteno učitavanje.

Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu, nastavljaju iz Komisije, donosi nove propise o pravičnijoj naknadi za stvaratelje i nositelje autorskog prava, izdavače informativnih publikacija i novinare, osobito kada se njihova djela iskorištavaju na internetu, i veću transparentnost njihovih odnosa s internetskim platformama. Uključuje i nova jamstva za punu zaštitu slobode izražavanja europskih građana, koji će na internetu moći zakonito dijeliti svoje sadržaje.

Veće mogućnosti

Novi propisi pružaju veće mogućnosti za korištenje, na internetu i prekogranično, materijala zaštićenih autorskim pravom u svrhu obrazovanja, istraživanja i očuvanja kulturne baštine. Zahvaljujući novim propisima iz Direktive o televizijskim i radijskim programima građani EU imat će veći izbor internetskih i prekograničnih programa.

Direktiva radiotelevizijskim kućama olakšava stavljanje na raspolaganje određenih programa, uživo ili u okviru usluge propuštenih sadržaja, u svim državama članicama. Istodobno se osigurava da stvaratelji budu primjereno plaćeni za korištenje njihovih sadržaja. Direktiva usto operaterima reemitiranja olakšava distribuciju više radijskih i televizijskih kanala. 

13. travanj 2024 17:51