Svijet
StoryEditor

Iza nas je vrlo sumoran tjedan za kriptovalute, jedina svijetla točka NFT-ovi

24. Siječanj 2022.

Ukupno kripto tržište palo je za gotovo 30 posto od početka godine, dok su neke kriptovalute pojedinačno ostvarile još veći pad. Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta u trenutku pisanja iznosi 1,66 bilijun dolara. Vrijednost svih kriptovaluta zajedno još je prije tri dana bila iznad dva bilijuna dolara.

Nedavni pad ukazuje na opći prošlotjedni trend. Gotovo sve kriptovalute u padu su u posljednjih desetak dana. Cijelo tržište imalo je vrlo loš početak nove godine, ali stvari su se dramatično pogoršale u posljednjih tjedan dana.

Tržišni lider bitcoin pao je za 19,7 posto tijekom prošlog tjedna i dosegnuo niskih 34.420 dolara, dok je prije samo 4 dana bio iznad 43.000 dolara. Posljednji put kada je bitcoin trgovao oko 35 tisuća dolara bilo je to 25. srpnja 2021. godine.

Ethereum je zabilježio sedmodnevni gubitak od 30 posto. Trenutno trguje oko 2.350 dolara. Posljednji put ethereumova cijena bila je ovako niska početkom kolovoza prošle godine.

A kako su altcoini prošli?

Užasno. Altcoini poput solane, dogecoina, polkadota, avalanchea, polygona, shiba inu, chainlinka potonuli su 30 posto ili više u posljednjih sedam dana. Gotovo svaka kriptovaluta u prvih 35 po tržišnoj kapitalizaciji pala je za dvoznamenkasti broj prošli tjedan.

Dakle, bilo je povećih gubitaka. Kako objasniti pad? Ističu se dva faktora: Najavljuje li Fed agresivne korake za suzbijanje inflacije? Jesu li kriptovalute korelirane s tehnološkim dionicama?

Vijesti tjedna

Erik Thedéen, potpredsjednik Europske agencije za vrijednosne papire i tržišta kapitala, pozvao je u srijedu na zabranu energetski intenzivnog kripto rudarenja. U razgovoru za Financial Times, Thedéen je rekao da je bitcoin rudarenje postalo nacionalno pitanje za njegovu rodnu zemlju Švedsku, gdje je također glavni direktor državnog financijskog regulatornog tijela. U SAD-u, rudarenje je također bilo u mislima zakonodavaca na saslušanju u zastupničkom domu o potrošnji energije.

I nije samo rudarstvo suočeno s represijom. Ovog tjedna, tri države: Velika Britanija, Španjolska i Singapur, poduzele su aktivne mjere za suzbijanje kripto oglašavanja. Britanija je podnijela novi zakon kako bi zaštitila potrošače od obmanjujućih reklama za kriptovalute. Britanska vlada nada se da će kripto oglašavanje uskladiti sa zakonodavstvom o financijskim promocijama u pokušaju povećanja zaštite potrošača uz poticanje inovacija.

U međuvremenu, španjolska Nacionalna komisija za tržište vrijednosnih papira izrekla je velike novčane kazne ako se ne poštuju novi propisi o oglašavanju kripto-influencera. Singapurska monetarna uprava (MAS) također je izdala opću zabranu kripto oglašavanja.

Središnja banka Rusije objavila je u četvrtak izvješće u kojem poziva na potpunu zabranu kriptovaluta. Kao razlog navodeći zabrinutost za okoliš, središnja banka predložila je trenutačno zaustavljanje ruskih rudarskih operacija i zabranu financijskih institucija koje se bave kripto transakcijama.

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) također je prošlog tjedna dodala svoj doprinos. Predsjednik SEC-a Gary Gensler rekao je da će regulatorni fokus biti u potpunosti okrenut kripto mjenjačnicama u narednim mjesecima. I za kraj oni koji se nadaju bitcoin spot ETF-u u SAD-u morat će nastaviti čekati. SEC je u četvrtak odbacio prijedlog First Trust Advisorsa i SkyBridgea.

Prošli tjedan zaista je bio sumorni tjedan za kriptovalute, no jedina svijetla točka su NFT-ovi koji dalje nastavljaju svoj razvoj i usvajanje.

18. travanj 2024 05:47