Svijet
StoryEditor

Je li sada vrijeme za kupnju Bitcoina?

26. Kolovoz 2021.
ulaganje, bitcoin
Piše: Lovro Banfić, Exante

Mjesec kolovoz opet je bio izrazito interesantan period za sve trgovce Bitcoinom. Cijena je prvo bila ispod psiholoških 40 000 dolar, točnije na 38 000 dolar 4. kolovoza, da bi nakon toga uslijedio streloviti rast od preko 30 posto i probijanje jake razine otpora na 50 000 dolar dana 23. kolovoza. 

Trgovanje Bitcoin CFD-ima vjerojatno se ne razlikuje puno od trgovanja bilo kojim drugim valutnim parom, robom ili CFD-om koji pokazuje snažan trend. Ljepota trgovanja leži u njenoj raznolikosti, a traderi bi trebali biti u mogućnosti ostvariti dobit.

Strategije kako kupiti Bitcoin CFD-ove imaju koristi od trgovanja s marginom, što znači da traderi mogu otvoriti pozicije bez punog troška pozicije na stanju računa. To pruža mogućnost povećane dobiti, ali mora se koristiti pažljivo, jer trgovanje s marginom može jednako lako povećati gubitke.

Propisno upravljenje novcem je sveti gral trgovanja i ako se pravilno primijeni u jakom trendovskom okruženju, teoretski bi trebao donijeti ogroman povrat ulaganja (ROI). Zbog velike volatilnosti mogu se dogoditi i gubici, pa je izuzetno važno pravilno upravljanje novcem. Tržišna stabilnost mogla bi se postići kada se snaga prebaci s investitora koji žele profitirati od oscilacija cijena, prema potrošačima koji zapravo koriste kripto valute. Kada se to dogodi, nestabilnost bi se trebala stabilizirati.

No vratimo se na početak priče o rastu od 30 posto unutar 20-ak dana. Šta mislite jesmo li na početku jednog novog strelovitog rasta Bitcoina prema 100 000 dolar ili dolazi do retrakcije i pada cijene ispod 20 000 dolar? Probajmo saznati o volatilnosti Bitcoina jer vjerujem da tu leži i odgovor.

Što utječe na volatilnost Bitcoina?

Povijesno je vrijednost Bitcoina bila vrlo nestabilna. Ova volatilnost pruža priliku dnevnim traderima i swing traderima da profitiraju od rasta i pada cijena. Međutim, važno je imati na umu da ta nestabilnost predstavlja visoku razinu rizika kao i potencijalnu nagradu. Za tradere je neophodno da prakticiraju dobro upravljanje rizikom, imaju dobro osmišljenu strategiju kupovanja i koriste stop-loss i take proft.

Prije nego što odlučite hoćete li kupiti Bitcoin, dobro je upoznati se s čimbenicima koji utječu na nestabilnost Bitcoina. U nastavku ću navesti neke od ključnih čimbenika koje treba razmotriti.

1.Novi događaji - Kao i na bilo koju financijsku imovinu, na vrijednost Bitcoina mogu utjecati relevantni događaji u vijestima, koji mogu uplašiti ili potaknuti ulaganje.

2.Reguliranje vlade - Vlade kontinuirano mijenjaju svoje stajalište u vezi s Bitcoinom i drugim kriptovalutama.

3.Neizvjesnost sutrašnjice

4.Niska likvidnost

5.Proboj sigurnosti.

Više informacija o EXANTE platformi trgovanja koja pokriva preko 300000 financijskih instrumenata, 200 fondova od kojih 20+ kripto fonda, DMA (direktan pristup) na više od 50 tržišta dostupno je na linku ovdje.

Iako su poduzeti svi napori da se provjeri točnost ovih podataka, EXT Ltd. (u daljnjem tekstu „EXANTE”) ne može prihvatiti nikakvu odgovornost ili odgovornost za oslanjanje bilo koje osobe na ovaj članak ili bilo koje informacije, mišljenja ili zaključke u ovom članku. Nalazi i stavovi izraženi u ovom članku ne odražavaju nužno stajališta EXANTE -a. Sve radnje poduzete na temelju informacija sadržanih u ovom članku strogo su na vlastitu odgovornost. EXANTE neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu u vezi s ovim člankom.

20. travanj 2024 10:28