Svijet
StoryEditor

Jedan od najpoznatijih američkih investicijskih fondova preuzeo je vrlo zanimljiv biznis

24. Kolovoz 2020.
Investicijski fond Blackstone

Japanska kompanija Takeda Pharmaceutical objavila je u ponedjeljak da je postigla dogovor o prodaji poslovanja s lijekovima bez recepta u matičnom Japanu američkom investicijskom fondu Blackstone. Takeda Consumer Healthcare proizvodi lijekove i zdravstvene proizvode koji se prodaju bez recepta a vrijedna je 242 milijarde jena (2,29 milijardi dolara).

Prodajna cijena bit će utvrđena nakon uračunavanja duga i drugih čimbenika, objavila je japanska kompanija. Najveća japanska farmaceutska kompanija smanjuje imovinu za proizvodnju lijekova bez recepta jer nastoji preusmjeriti poslovanje i smanjiti dug, nakon kupnje Shirea za 59 milijardi dolara.

Blackstone je ušao u uži krug potencijalnih kupaca Takeda Consumer Healthcarea, zajedno s Bain Capitalom, CVC Capital Partnersom i Taisho Pharmaceutical Holdingsom.

U Takedi procjenjuju da će prodaja povećati njihovu neto dobit za 105 milijardi jena. Očekuju da će transakcija biti zaključena krajem ožujka iduće godine, pod uvjetom da dobije zeleno svjetlo regulatora.

Blackstone je u ožujku prošle godine kupio japanski Ayumi Pharmaceutical za milijardu dolara, podsjeća Reuters.

16. travanj 2024 13:03