Svijet
StoryEditor

Kazna za Putina - velik broj kompanija povukao se iz Rusije

04. Ožujak 2022.

Uz zemlje koje diljem svijeta svakodnevno uvode sankcije protiv Rusije, raste i broj kompanija koje napuštaju rusko tržište kako bi izrazile svoje neslaganje s Putinovom agresijom i podržale Ukrajinu.

S obzirom na to, ne čudi ni povlačenje talijanske osiguravajuće kuće Generali. Naime, oni su danas, putem priopćenja, objasnili da zatvaraju svoje predstavništvo u Moskvi, podnose ostavku na dužnosti u Upravnom odboru ruskog osiguravatelja Ingosstrakh, u kojem su imali manjinski investicijski udio od 38,5 posto, te da će Europ Assistance, koji posluje u zemlji, ugasiti svoje poslovanje.

No, oni nisu jedini. Napuštanje ruskog i bjeloruskog tržišta danas su najavili i iz tvrtke Bjelin, a broj onih koji odlaze je sve veći. Pa iako je ruski premijer Mihail Mišustin najavio da će Rusija stranim ulagačima privremeno zabraniti prodaju ruske imovine kako bi odluku mogli donijeti razborito, a ne 'pod političkim pritiskom', mnoge svjetske kompanije, a posebno one najpoznatije, već su zauzele svoju stranu i napustile rusko tržište.

Odlazak energetskih kompanija

Energetska tvrtka BP u nedjelju je najavila da planira napustiti svoj gotovo 20 postotni udio u ruskom energetskom divu Rosneftu te udio u njihovim zajedničkim projektima. Kako prenosi CNN Business, njihov angažman je predstavljao jedno od najvećih stranih ulaganja u Rusiji.

Uz njih su sličnu odluku donijele i tvrtke Shell, ExxonMobil i Equinor koji također smanjuju i napuštaju svoja vrijedna ulaganja u Rusiji. Prema podatacima BBC-a, Shell bi mogao izgubiti i do 3 milijarde dolara zbog napuštanja svojih projekata s Gazpromom. Nizu odlazaka pridružio se i Total Energies, francuski naftni div koji u Rusiji posluje 25 godina. I oni su osudili postupke Rusije i odustali od financiranja novih projekata u zemlji.

Bez filmova, mreža i zabave

No, energetskim kompanijama pridružuju se i one iz kulture pa će zbog Putinove agresije posljedice snositi svi ruski fanovi Batmana jer je Warner Bros' zabranio izdavanje novih filmova u zemlji. I nisu jedini. Kako navodi BBC, američkom tvorcu filmova pridružili su se Disney i Sony, a obustavljene su premijere crtića Crvena panda i Marvelovog filma Morbiusa.

Buduće projekte obustavio je i Netflix, a bez proizvoda ostaju i ljubitelji video igara nakon što je tvrtka CD Projekt RED, poljski izdavač videoigara, putem Facebooka najavila da zaustavljaju prodaju igara u Rusiji, zajedno s igrama sa njihove digitalne platforme GOG.

Također, Apple je zaustavio svu prodaju te ograničio druge usluge kao što su Apple Pay i Apple Maps. Čak su i zatvorene njihove trgovine. Primjer slijedi i ostatak 'klana Big Tech kompanija' pa je Twitter najavio planove za smanjenje vidljivosti sadržaja ruskih državnih medija, Spotify je u srijedu zatvorio svoj ured u Rusiji i ograničio emisije kojima upravljaju ruski državni mediji, dok je direktor Airbnb-a, Brian Chesky, objavio da obustavljaju tamošnje poslovanje, navodi CNN Business.

Prema navodima HINE, Google je obustavio i prodaju online oglasa u Rusiji, dodavši da zabrana obuhvaća pretraživanje, YouTube i partnere-nakladnike.

Trgovine zatvaraju vrata

Švedski gigant namještaja Ikea tek je jedan od trgovaca koji je zaustavio svoje poslovanje u Rusiji. Uz Ikeu, vrata trgovina zatvorio je i Jysk, modni gigant H&M te britanska modna tvrtka Boohoo, koja je obustavila rad i svojih web stranica.

Njima se pridružuje i Nike, no dok većina ističe svoje neslaganje s ratom, prema navodima BBC-a, iz Nikea su trgovanje zaustavili zbog problema s isporukom robe. I Burberry je pauzirao sve isporuke jer je postalo 'teško ispuniti narudžbe u Rusiji'.

Inače, BBC objašnjava da je Rusija bila peto najveće europsko maloprodajno tržište u 2021. te da je procijenjeno na 337,2 milijarde funti zbog čega neki brendovi ipak kalkuliraju s povlačenjem.

No, očito ne i Jaguar Land Rover (JLR), General Motors, Aston Martin i Rolls-Royce koji spadaju među neke od proizvođača automobila koji su obustavili isporuku vozila u Rusiju. Također, Volkswagen je, prema navodima CNN Businessa, zaustavio proizvodnju vozila u Rusiji i izvoz na rusko tržište, dok je Ford je u utorak objavio da obustavlja svoje poslovanje u Rusiji.

No, i za one koji, iz automobilske industrije, nisu raskrstili s Rusijom, isporuka automobila postaje problem, jer dvije najveće svjetske kompanije za transport tereta, MSC i Maersk, obustavljaju rute za i iz Rusije (osim za isporuku hrane, medicinsku i humanitarnu opskrbu), navodi BBC.

Nalet kompanija koje napuštaju rusko tržište i dalje traje, a dok ruski građani snose posljedice njihovog odlaska i Putinove agresije, ostaje pitanje kako će se situacija razvijati dalje s obzirom na pritiske ruske vlade.

22. travanj 2024 03:01