Svijet
StoryEditor

Kineski FUD: Zastarjela vijest o zabrani svih aktivnosti s kriptom unijela paniku na tržište

27. Rujan 2021.
bitcoin kina

U petak, 24. rujna bitcoin je iznenada pao za 2000 dolara u samo jednom satu. Razlog je bila vijest kineske regulatorne zabrane, za koju se ubrzo uspostavilo da je zastarjela, no svi poznati mediji potencirali su vijest, te je panika zavladala na kripto tržištu.

Vijest je proizašla od dopisa kineske središnje banke, koja je počela kružiti internetom, čija je jasna namjera zabraniti praktički sve aktivnosti povezane s kriptovalutama.

Međutim, kao što su komentatori primijetili, PBoC izvorno je objavio ažurirane smjernice 15. rujna, ali ih je objavio na internetu u petak 24. rujna. Informacija nije u potpunosti provjerena, a nagađa se da je dokument tek preveden u petak.

Ipak, ono što je sada postalo klasičan izvor bitcoinovog cjenovnog pritiska, jest već poznati kineski FUD (fear, uncertainty, and doubt), koji je brzo uzeo danak u raspoloženju na tržištu. 

- Tržišta uvijek tako snažno reagiraju na FUD. Impresivno - reagirao je na Twitteru Michael van de Poppe.

Slične reakcije nastale su kao posljedica predstojećih financijskih problema kineskog nekretninskog diva Evergrandea.

Bitcoin entuzijasti s razlogom su frustrirani. Kroz mainstream medije konstantno se provlači Kina, kad je riječ o utjecaju na kripto tržište. Kineski stav o kriptovalutama već je odavno poznat.

Bitka traje još od 2013. godine, kada je Kina prvi put proglasila trgovanje kriptovalutama nezakonitim. Dalje, u rujnu 2017., ponovna najava zabrane također je negativno utjecala na cijenu bitcoina, no kratkoročno. Cijena se oporavila u roku od nekoliko tjedana i postavila novi vrhunac od 20.000 dolara manje od tri mjeseca kasnije.

U ovoj godini Kina je zadala dva udarca, istjerala je sve bitcoin rudare iz zemlje i ponovo po tko zna koji put zabranila bitcoin. Zanimljiva je činjenica kako Kina plasira priopćenja i zabranjuje kriptovalute samo kada bitcoin strelovito raste. Potezi i namjere su više nego očigledni.

Kineska središnja banka navela je u priopćenju da se sada tretiraju sve usluge koje omogućuju razmjenu fiducijarnih valuta i kripto imovine ili između same kripto imovine kao nezakonite aktivnosti.

Takav tretman ciljat će OTC usluge koje su još uvijek dostupne na Huobiju, OKEx-u i Binanceu, koje kineskim korisnicima omogućuju razmjenu juana u kripto imovinu kako bi sudjelovali u kripto trgovačkim aktivnostima.

Nadalje, u obavijesti je navedeno da je ponuda usluga trgovanja kripto izvedenicama također nezakonito poslovanje u Kini, čak i za inozemne mjenjačnice koje uslugu čine dostupnom kineskim stanovnicima. Međutim, ostaje za vidjeti hoće li Huobi, OKEx i Binance prekinuti svoje OTC usluge.

PBoC je rekao da pojedinci koji žive unutar Kine, a rade za inozemne kripto mjenjačnice koje čine kripto trgovanje dostupnim u Kini također podliježu pravnom progonu.

Zanimljivi su stavovi Bobbya Leea koje je podijelio putem Twittera. Lee pripada skupini vrlo ranih usvojitelja bitcoina. Poznat je po tome što je u 2011. osnovao BTC Chinu, prvu kripto mjenjačnicu u zemlji.

- Kineska zabrana bitcoina uvijek je sjajan katalizator bull marketa za bitcoin. Tko se sjeća kineske zabrane kripto mjenjačnica u rujnu 2017.? Rast koji je uslijedio nakon, bio je legendaran. Drago mi je vidjeti kako PboC pomaže da se povijest ponovi. - napisao je Lee.

Za trgovca i analitičara Rekt Capitala, u međuvremenu, rasprodaja je samo istaknula neiskusnost pridošlica na tržištu. 

- Bitcoin investitori koji su već neko vrijeme na tržištu čuli su mnogo različitih iteracija FUD-a iz Kine. Ali noviji investitori, nenaoružani ovim iskustvom, oni su koji su najviše pogođeni. - napisao je anonimni analitičar na Twitteru.

Legendarni kripto trgovac i investitor CryptoCobain također se osvrnuo na nedavne događaje, retweetajući svoje objave iz 2014.

Blockworks, medij koji prvenstveno izvještava o kripto industriji, imao je vrlo zanimljiv tweet kao podsjetnik koje je američke tvrtke Kina zabranila.

S obzirom na to da Kina, cijeni kontrolu više od svega, ne čudi kako svojim stanovnicima ne dopušta slobodno surfanje internetom ili korištenje društvenih mreža. Tako i strah od gubitka kontrole nad financijskim transakcijama predstavlja najveći motiv uvođenja digitalne valute.

Zanimljivo će biti pratiti situaciju kako će se dalje odvijati i hoće li Kina još koji put zabraniti kriptovalute? Također hoće li se tržište brzo oporaviti kao i 2017? Povijesno gledajući rujan je oduvijek bio vrlo loš mjesec za kripto. Slijedi listopad, ili „uptober“ kako ga kripto entuzijasti od šale nazivaju. Kraj godine uvijek donosi nova uzbuđenja na kripto tržište. Preostaje vidjeti hoće li se povijest ponoviti ili barem rimovati.

26. travanj 2024 22:03