Svijet
StoryEditor

Koja je poveznica luksuznih satova i sportskih automobila?

05. Veljača 2021.
Porsche i TAG Heurer
Piše:
piše Aleksandra Brzić
[email protected]

Švicarski proizvođač luksuznih satova TAG Heuer i njemački proizvođač sportskih automobila Porsche u četvrtak su putem videolinka novinarima najavili svoje novo partnerstvo za koje se nadaju da će potrajaći cijeli niz desetljeća, rečeno je na prezentaciji održanoj u isto vrijeme na dvije lokacije, u Švicarskoj i Njemačkoj.

Partnerstvo dviju poznatih luksuznih marki već je realizirano suradnjom u auto-moto i trkaćoj industriji, a ovaj najnoviji ugovor o dugoročnoj suradnji odnosi se na početak razvoja i plasmana cijelog niza novih proizvoda.

Kao prvi projekt nove poslovne ere, novinarima diljem svijeta, na online eventu, predstavljen je TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph, novi sat nastao upravo kao proizvod ugovora ovih kultnih marki, koje obožavaju uspješni poslovni ljudi, jednako kao i poznati svjetski glumci i sportaši, te pripadnici jet seta.

Izvršni direktor TAG Heuera Frédéric Arnault tom je prilikom novinarima rekao da TAG Heuer i Porsche imaju zajedničku povijest i vrijednosti, ali što je još važnije, zajednički stav i poslovnu politiku.

- Poput Porschea i mi težimo visokim standardima i performansama, a ovim ugovorom TAG Heuera i Porschea konačno smo i službeno definirali našu suradnju koja postoji već desetljećima na raznim projektima i sportskim događanjima. Upravo stoga, vjerujem da će to stvoriti vrhunske proizvode koje će prepoznati naši tradicionalni kupci i obožavatelji diljem svijeta – rekao je Arnault na svečanoj promociji ugovora kojeg su obje tvrtke nazvale povijesnim.

Inače, TAG Heuer i Porsche imaju puno toga zajedničkog, od bogate povijesti do bogate dosadašnje suradnje, jer su se njihovi poslovi i projekti ispreplitali na razne načine više od pola stoljeća. Obje tvrtke osnovali su samouki poduzetnici još krajem devetnaestog stoljeća. Edouard Heuer i Ferdinand Porsche bili su vizionari i pioniri čiji su proizvodi zauvijek promijenili svijet. Heuer je zaslužan za prvi proizvedeni kronograf, a Porsche je izumio električni motor glave kotača. Oba ova otkrića donijeli su im nagrade i priznanja na svjetskim sajmovima tadašnjeg vremena; Heuer je nagrađen 1889. godine, a Porsche je na istoj izložbi u Parizu predstavio prvi Lohner-Porscheov elektromobil još daleke 1900. godine.

Pravu suradnju, međutim, započeli su potomci osnivača brendova. Sin Ferdinanda Porschea, Ferdinand Anton Ernst ili “Ferry”, pridružio se očevom inženjerskom uredu 1931. godine, u dobi od 22 godine, i 1948. osnovao marku automobila koja je nosila obiteljsko ime. Samo nekoliko godina nakon ime Porsche doživljava svjetsku slavu, a tome je pridonijela i pobjeda na utrci Carrera Panamericana 1954. godine, stoga u čast svog tako uspješnog sudjelovanja, Porsche svoj najsnažniji motor naziva 'Carrera'.

Praunuk Edouarda Heuera, Jack Heuer nastavlja posao i desetljećima vodi tvrtku svoje obitelji, a 1963. stvara prvi kronograf Heuer Carrera, dizajniran za vozače automobila.

Najnoviji ugovor ove dvije tvrtke najava je početka nove, još čvršće suradnje, poručuju iz obje kompanije, koje za sebe kažu da su im glavne poslovne vrijednosti ambicioznost, brzina i tehnička izvrsnost, a sat TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph, samo je prvi u nizu zajedničkih proizvoda i velikih projekata.

25. travanj 2024 19:06