Svijet
StoryEditor

Krahovi i skokovi cijena dionica i nafte podsjećaju na kretanje vlaka smrti

06. Travanj 2020.
burza dionice novac bikovi
Piše:
piše Vlatko Kesegić,
FIMA Vrijednosnice
[email protected]

Wall Street je u utorak zaključio jedan od najlošijih kvartala u svojoj povijesti. S&P 500 indeks je s padom od 20-tak posto u prvom tromjesečju zabilježio najgoru izvedbu od 2008. godine, dok je Dow Jones indeks s padom od 23 posto imao najgori kvartal još od kraha 1987. godine. Ovako loši rezultati su naravno utjecaj aktualne pandemije COVID-19 virusa i posljedično gotovo potpunog zaustavljanja ekonomskih aktivnosti u cijelom svijetu.

Osim oštrog pada, kvartal je obilježila i povećana volatilnost na financijskim tržištima. Pored najbržeg pada dionica do službenog računanja medvjeđeg tržišta, Dow Jones indeks uspio je kroz samo tri trgovinska dana vratiti 20% vrijednosti od najniže razine što bi tehnički značio početak novog bikovskog tržišta. Značajne dnevne promjene S&P 500 indeksa u posljednjih mjesec i pol dana prikazane na grafikonu odražavaju promjenjivost sentimenta uslijed neizvjesnosti s kojom su suočeni investitori svakog dana. Povrh dionica, krahovi i skokovi cijene nafte također podsjećaju na kretanja vlaka smrti.

image
S&P 500 dnevne promjene

Povećana volatilnost cijena financijskih instrumenata sa sobom privlači i veći interes za trgovanjem. Ulagatelji koji se žele izložiti povećanom riziku s ciljem ostvarivanja većih prinosa u kraćem roku najčešće se odlučuju za trgovanje burzovno trgovanim fondovima (eng. Exchange Traded Fund). ETF-ovi koji se najjednostavnije definiraju kao fondovi čijim se dionicama trguje na burzi i koji prate neki benchmark (npr. neki indeks ili neki drugi portfelj vrijednosnih papira), nude različite mogućnosti i taktike za trgovanje obzirom da postoji nekoliko vrsta ETF fondova:

  • Indeksni ETF-ovi, koji drže košaricu vrijednosnica koja replicira prinose određenog indeksa kojeg prate, 
  • Obveznički ETF-ovi, koji su bazirani na obveznicama i njihovim prinosima,
  • Robni ETF-ovi, koji investiraju u budućnosnicu na neki proizvod, a najčešće prate izvedbu određenog robnog indeksa,
  • Valutni ETF-ovi, koji omogućuju trgovanje valutama, te
  • ETF-ovi s polugom, koji koriste ulaganje u derivate i dužničke instrumente kako bi multiplicirali prinos koji ostvaruje benchmark na kojem se baziraju.

Tablica u nastavku prikazuje izdvojene ETF-ove za izabrane dioničke indekse, proizvode i sektore bez poluge kojima je moguće trgovati na američkim burzama. Kriterij izbora je prema prometu i veličini imovine.

image
ETF tablica
foto

Navedeni popis predstavlja uzak prikaz izbora među ETF-ovima. Kupnjom navedenog instrumenta investitor se na jednostavan i jeftiniji način izlaže kretanju imovine koju određeni proizvod prati.

S obzirom na ranije spomenutu volatilnost, postoji potražnja i za proizvodima koji prate kretanje benchmarka u inverznom odnosu. Nekoliko takvih instrumenata prikazano je na dnu tablice. Navedeni ETF-ovi omogućavaju ulagateljima da profitiraju prilikom pada vrijednosti prateće imovine. Popis se može dodatno proširiti uključivanjem drugih oblika imovine koja se prati kao i poluga koje značajno povećavaju potencijalne dobitke, ali i rizičnost odnosno gubitke.

ETF-ovi su svakako zanimljiv alat za ovako turbulentno razdoblje na financijskim tržištima, pogotovo kad se uzme u obzir visoka likvidnost ovih instrumenata na tržištu. Ipak, ulagatelji svakako trebaju biti spremni da volatilnost koja može stvoriti izvrsne prilike za ulaganje, također može izazvati i velike gubitke. 

24. travanj 2024 17:21