Svijet
StoryEditor

Kripto tvrtke u saslušanju pred američkim Kongresom svjedočile su u pozitivnoj i konstruktivnoj raspravi

09. Prosinac 2021.

Vrhovni menadžment Coinbasea, Circlea, FTX-a i još triju kripto tvrtki pojavili su se u srijedu pred članovima američkog Kongresa. Događaj koji bi proteklih godina izazvao ogorčenje i skeptičnost, umjesto toga, kripto poduzetnici dočekani su sa znatiželjom, pa čak i ohrabrenjem. 

Petosatno saslušanje održano je pred Odborom za financijske usluge Američkog doma na kojem je šest izvršnih direktora, uključujući Sama Bankmana-Frieda iz FTX-a, svjedočilo o sve većoj važnosti kriptovaluta i želje industrije za regulacijom.

Iako su se takva saslušanja u prošlosti gotovo u potpunosti usredotočila na kriminalnu upotrebu bitcoina, na sjednici u srijedu članovi kongresa su se raspitivali o svemu, od sigurnosnih prednosti blockchaina, do potencijalne tehnologija koja može osigurati veću financijsku uključenost.

- Web3 može osnažiti svakoga - rekao je zastupnik Anthony Gonzalez, koristeći relativno novi pojam koji opisuje novu skupinu aplikacija koje se ne oslanjaju na centralizirano tijelo za funkcioniranje.

Gonzalez i drugi opetovano su se pozivali na mogućnost SAD-ovog gubitka inovacija povezanih s kriptovalutama kao rezultat glomazne regulacije, te upitali hoće li industrija imati koristi od kohezivnije politike američke vlade.

Izvršni direktori kripto kompanija složili su se s mišljenjem i pozvali Kongres da pojasni preklapajuće ovlasti između agencija poput SEC-a i CFTC-a, te da dopusti tvrtkama poput Circlea, koja je izdala više od 30 milijardi dolara u stablecoinima, ulazak u postojeći bankarski sustav.

Članovi odbora i kripto predstavnici također su u više navrata primijetili da su druge zemlje, uključujući Kanadu, dopustile proizvode poput spot bitcoin ETF-a dok SAD nastavlja odbijati sve zahtjeve.

- Ako velika većina investitora želi kupiti bitcoin ETF, zašto im ne bismo dopustili? - upitao je zastupnik Bryan Steil, koji je zatim pitao Alesiju Haas, financijsku direktoricu Coinbasea, je li tvrtka zatražila od SEC-a detalje o tome zašto je regulatorna agencija donijela odluku zašto Coinbase ne može izdati proizvod za kreditiranje vezan za stablecoine, tokene koji su vezani za fiat valut.

- Pitali smo i još uvijek nemamo jasnoću zašto naš proizvod ne može nastaviti - odgovorila je Haas.

Neki demokrati u odboru zauzeli su skeptičniji pogled na kripto industriju, a zastupnica Rashida Tlaib postavila je pitanje o rastućem ugljičnom otisku rudarenja bitcoina, dok su zastupnice Sylvia Garcia i Alma Adams pritisnule tvrtke da dostave podatke o raznolikosti u svojim korporativnim redovima i korisničkoj bazi, zahtjevu na koji se svaki izvršni direktor složio.

No, čak i kada su izrazili takvu zabrinutost, demokratski članovi pohvalili su potencijal kripto novčanika da pruže jeftinije alternative postojećem bankarskom sustavu. Zastupnik Ritchie Torres, koji predstavlja jedan od najsiromašnijih okruga u južnom Bronxu, opisao je kako je kripto ponudio jeftiniji i brži način za mnoge njegove birače za slanje uplata doznaka.

U međuvremenu, i republikanci i demokrati izrazili su zabrinutost oko toga može li kvantno računalstvo predstavljati prijetnju sigurnosti blockchaina i može li kripto potkopati američki dolar kao   svjetsku rezervnu valutu, iako su istodobno izrazili potporu tehnološkom potencijalu kriptovaluta.  

Samo se jedan član odbora, zastupnik Brad Sherman, odvojio od srdačnog tona saslušanja, rugajući se kripto industriji zbog potenciranja kako je običan pojedinac u središtu, dok je navodno dobivao potporu moćnih interesa s Wall Streeta. Sherman je također oštro kritizirao Coinbase zbog slanja Haas, a ne njegovog glavni izvršnog direktora, Briana Armstronga, sugerirajući da će Armstrong na kraju morati iskusiti saslušanja poput onih koje je Kongres proveo s izvršnim direktorom Facebooka Markom Zuckerbergom.

Iako bi Shermanov skeptičan stav prema kriptovalutama bio opće prihvaćen u Kongresu prije tri godine, njegove izjave bile su netipične i izuzetak među ostalim članovima.

Saslušanja je dobilo pohvale mnogih iz kripto zajednice koji su često izražavali frustraciju percipiranim neprijateljstvom i nedostatkom znanja među članovima Kongresa.

Naravno nije odmah jasno kakav će biti ishod saslušanja, iako je nekoliko članova Kongresa izjavilo da će raditi na zakonskim prijedlozima za racionalizaciju kripto regulacije i podrške industriji.

24. travanj 2024 03:52