Svijet
StoryEditor

Leteći automobili postat će stvarnost do 2030. godine

30. Lipanj 2021.
Leteći automobil
Piše: Danica Gršković

Do kraja ovog desetljeća, prema riječima izvršnog direktora za Hyundaiji Michaela Colea, leteći automobili postat će naša stvarnost. Takvi automobili trebali bi smanjiti zagađenje koje uzrokuje velik broj vozila. Hyundai je uložio značajna sredstva u zračnu mobilnost u gradovima i vjeruju da su leteći automobili naša budućnost, prenosi The Guardian.

– Mislimo da će do drugog dijela ovog desetljeća mobilnost u zraku pružiti izvrsnu priliku za oslobađanje od zagađenja u gradovima te pomoći u smanjenju emisija, bilo da se radi o unutargradskoj mobilnosti u zraku ili onoj između gradova – rekao je Cole.

Hyundai je svoj koncept letećih automobila, razvijen u suradnji s tvrtkom za dijeljenje vožnje Uber, predstavio na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu u siječnju 2020. godine. Hyundai je također uključen u izgradnju prve britanske zračne luke bez piste, dizajniranu za zrakoplove koji su sposobni za električno vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL), a otvorenje je planirano u Coventryju kasnije ove godine.

– 'Urbani aerodrom' mogli bi koristiti zrakoplovi, uključujući zračne taksije i bespilotne letjelice za autonomnu dostavu – rekao je Cole.

'Ugodan i normalan' let

A kada već govorimo o letećim automobilima, prototipni leteći automobil imena AirCar uspješno je izvršio svoj prvi međugradski let u trajanju od 35 minuta, između slovačkih gradova Nitre i Bratislave, prenosi BBC.

Letjelica može preletjeti udaljenost od 1000 kilometara, do visine od 2500 metara. AirCar je do sada letio 40 testnih sati. Za transformaciju iz zrakoplova u automobil potrebno mu je dvije minute.

AirCar, proizvod kompanije Klein Vision, bio je u razvoju oko dvije godine, a za izradu je trebalo manje od dva milijuna eura investicija. Tvorac AirCara, profesor Stefan Klein, svoj prvi let u AirCaru opisao je 'ugodnim i normalnim'.

Morgan Stanley je već 2019. godine predvidio da bi sektor letećih automobila mogao vrijediti 1,5 bilijuna dolara do 2040. godine.

25. travanj 2024 21:04