Svijet
StoryEditor

Mastercard uvodi kripto kartice u Aziji i na Pacifiku

15. Studeni 2021.

Američka multinacionalna kompanija Mastercard udružila je snage s platformama za financijske usluge u kriptovalutama Amber Group i Bitkub s Tajlanda te CoinJar iz Australije kako bi lansirali prve kripto platne kartice u Aziji i na Pacifiku, navodi se u njihovom priopćenju za javnost. Potrošači i tvrtke u azijsko-pacifičkoj regiji tako će se po prvi put moći prijaviti za kreditne, debitne ili pre-paid Mastercard kripto kartice. Kartice će pretvarati digitalne tokene u tradicionalne fiat valute, a moći će se koristiti svugdje gdje se prihvaća Mastercard.

– U suradnji s ovim partnerima koji se pridržavaju istih temeljnih načela kao i Mastercard – da svaka digitalna valuta mora ponuditi stabilnost, usklađenost s propisima i zaštitu potrošača – Mastercard proširuje ono što je moguće s kriptovalutama kako bi ljudima pružio još veći izbor i fleksibilnost u načinu plaćanja – izjavio je Rama Sridhar, izvršni potpredsjednik za digitalna i nova partnerstva i nove tokove plaćanja za azijsko-pacifičku regiju u Mastercardu.

Inicijativa je to Mastercardovog globalnog programa za kripto kartice, koji nastoji podržati izvorne digitalne valute kao alate za plaćanje, a ova vijest dolazi u vrijeme kada je interes za kriptovalute azijsko-pacifičkoj regiji veći nego ikad prije.

Naime, zbog sve češćeg plaćanja kriptovalutama u azijsko-pacifičkom području, Mastercard je uvidio korist od uvođenja kripto platnih kartica u toj regiji. Prema Mastercardovom izračunu, 45 posto potrošača u Aziji i na Pacifiku planira koristiti kriptovalute u sljedećoj godini. Mlađi potrošači pokazuju poseban interes za digitalne valute – njih čak 71 posto izjavilo je da su skloniji korištenju kriptovaluta nego prije godinu dana. Uvođenje platnih kartica može pomoći Mastercardu da bolje služi klijentima u regiji, ali i da poveća opseg plaćanja, posebno među milenijalcima koji ulaze u godine kada će početi zarađivati i vjerojatnije je da će plaćati kriptovalute.

Ovom suradnjom Mastercard također nastoji steći jače uporište u rastućem prostoru kripto plaćanja. U posljednjih godinu dana mjenjačnice kriptovaluta poput CoinJara istaknule su se u prostoru digitalnog plaćanja. Rad s ovim vrstama pružatelja usluga omogućuje Mastercardu da iskoristi svoju već postojeću kripto tehnologiju i infrastrukturu i tako izbjegne njezinu skupu in-house izgradnju.

Uz to na svoju stranu privlači i fintech tvrtke prije nego što mu postanu konkurenti. Podsjetimo, u veljači je Mastercard integrirao odabrane kriptovalute u svoju kartičnu mrežu, a u rujnu je preuzeo CipherTrace startup za kripto inteligenciju i sigurnost.

18. travanj 2024 14:55