Svijet
StoryEditor

Merck traži hitno odobrenje za oralno liječenje Covida nakon ‘uvjerljivih rezultata‘ u ispitivanjima

01. Listopad 2021.
tableta za Covid
Ako bude odobren, Merckov lijek će biti prvi oralni lijek za koji se pokazalo donekle učinkovitim protiv koronavirusa

Antivirusna tabletica smanjuje hospitalizacije i smrtne slučajeve kod pacijenata kojima je dijagnosticiran Covid-19 za pola, kažu istraživanja koja je objavila tvrtka Merck, a prenosi CNBC.  Ako bude odobren, lijek koji su zajedničkim snagama napravile tvrtke Merck i Ridgeback Biotherapeutics bio bi prvi jednostavan oralni lijek za koji se pokazalo učinkovit protiv Covid-19, što bi označilo ključni napredak u borbi protiv pandemije.

Drugi lijekovi, poput remdesivira, pokazali su se učinkovitima ako se daju u ranom stadiju bolesti  ali sve trenutno odobrene tretmane potrebno je davati u obliku injekcija ili infuzija.

Iz tvrtke kažu kako im je namjera što je prije moguće prijaviti lijek zdravstvenim regulatorima kako bi se lijek što prije našao u upotrebi.

Ispitivanjem je praćeno 775 odraslih osoba s blagim do umjerenim COVID-om, za koje se smatralo da imaju veći rizik od teških bolesti zbog zdravstvenih problema poput pretilosti, dijabetesa ili srčanih bolesti.

Polovica ispitanika je kroz pet dana dobila lijek tvrtke Merck nazvan molnupiravir. U placebo skupini, 53 pacijenta su na kraju hospitalizirana u usporedbi s 28 onih koji su primili lijek. A nakon tog razdoblja nije bilo smrtnih slučajeva u skupini koja je primala molnupiravir dok je u placebo skupini zabilježeno osam smrtnih slučajeva.

Podaci iz studije objavljeni su u priopćenju za javnost i još nisu recenzirani, međutim, neovisna skupina medicinskih stručnjaka koji su pratili ispitivanje preporučila je da se prekine ranije jer su privremeni rezultati bili ohrabrujući.

- Kad vidite smanjenje hospitalizacije ili smrti za 50 posto, to je značajan klinički utjecaj – rekao je Dean Li, potpredsjednik u sektoru istraživanja tvrtke Merck.

U priopćenju za javnost objavljeni su samo ograničeni podaci o nuspojavama, no tvrtke su rekle da su stope slične između placebo grupe i tretirane skupine. Nuspojava ili loš ishod dogodio se u 35 posto onih koji su primali molnupiravir i 40 posto  onih koji su primali placebo. Samo je 1,3 posto  sudionika koji su primili lijek prekinulo liječenje zbog nuspojava, u usporedbi s 3,4 posto koji su prekinuli placebo.

Prikladna pilula ili tabletica koju bi pacijenti mogli popiti kada osjete simptome Covida dugo se smatrala ključnim u kontroli budućih valova infekcije i smanjenju tekućeg utjecaja pandemije.

20. travanj 2024 06:12