Svijet
StoryEditor

Microsoft najavio svoje metaverse planove nakon Facebooka

03. Studeni 2021.
Microsoft Teams metaverzum

Microsoft je najavio 3D avatare i imerzivna virtualna okruženja za sastanke, piše The Verge.

- Umarali su nas susreti u virtualnom svijetu  - rekla je Nicole Herskowitz, glavna direktorica Microsoft Teamsa u intervjuu za The Verge i dodala da je nakon 30 ili 40 minuta sastanka jako teško ostati angažiran i fokusiran.

Vijest je uslijedila nakon korporativnog rebrandinga Facebooka u Metu, ime za koje je izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao da bolje objašnjava što tvrtka radi i kako namjerava to učiniti.

- Svi naši proizvodi, uključujući naše aplikacije, sada dijele novu viziju: pomoći oživjeti metaverzum. I sada imamo ime koje odražava širinu onoga što radimo - rekao je Zuckerberg.

Metaverzum se shvaća kao virtualni prostor u kojem korisnici mogu međusobno komunicirati kao digitalni avatari. Decentralizirani virtualni prostor, za razliku od shvaćanja Facebooka i ostalih Web 2 tvrtki, dodali bi kripto zagovornici. Ova virtualna okruženja mogu se koristiti za društvene interakcije, igre ili čak rad.

I dok Facebook, sada Meta, tvrdi da energiju posvećuje budućnosti interneta više nego bilo koja druga tvrtka na svijetu, Microsoftov novi pristup servisu Teams veliki je iskorak u razvijanju „metaverzuma“.

Prema Vergeu, Microsoft će koristiti AI za slušanje glasa osobe i koristiti ga za animiranje svog avatara.

- U stanju smo protumačiti vaše vokalne znakove kako bismo animirali taj avatar, tako da se osjeća prisutnim i čini se kao da je tu s vama  - rekla je Katie Kelly, glavna upraviteljica proizvoda za Microsoft Mesh.

Kelly je dodala da će novi metaverzni izgled Microsoft Teamsa postati dostupan već u prvoj polovici sljedeće godine.

- Cilj je da do prve polovice sljedeće godine možete otići u imerzivni prostor, a zatim moći surađivati i koristiti Microsoftove alate - rekla je.

Kelly potpisuje istu himnu kao Zuckerberg, koji je prošlog tjedna odao optimističan ton kada je prvi put najavio Facebookov Meta-rebranding. 

- U metaverzu ćete moći učiniti gotovo sve što možete zamisliti - naći se s prijateljima i obitelji, raditi, učiti, igrati se, kupovati, stvarati - rekao je Zuckerberg, dodajući da će se ljudi moći odmah teleportirati kao hologram kako bi bili u uredu bez putovanja na posao.

Metaverse je u bliskom odnosu s NFT-ovima. Uzmimo, na primjer, Ethereumovu NFT metaverse igru, Sandbox, čiji je token porastao za 244 posto prošlog tjedna usred najave Mete. 

Metaverse hype imao je veliki utjecaj i na druge metaverzalne tokene. Drugi primjer je token MANA koji pokreće videoigru Decentraland, popularnu igru među ljubiteljima kriptovaluta. MANA je porasla za 100 posto nakon Facebookovog rebrandinga.

29. travanj 2024 14:53