Svijet
StoryEditor

Milijarder Ray Dalio promjenio je svoje prethodno mišljenje o kriptovalutama

24. Prosinac 2021.

Milijarder i poznati hedge fond menadžer Ray Dalio dao je još jednu pozitivnu izjavu vezanu uz kriptovalute, rekavši da je impresioniran kriptom, dok je gotovinu klasificirao kao 'najgoru investiciju'.

U intervjuu za Yahoo Finance u petak, osnivač Bridgewater Associatesa izjavio je kako misli da je 'impresivno' što su kriptovalute potrajale tijekom posljednjeg desetljeća, bez ugrožavanja sigurnosti blockchaina.

– Mislim da je impresivno da se u posljednjih 10-11 godina taj program održao. Nije hakiran i ima stopu usvajanja – kazao je Dalio.

Također je spomenuo da posjeduje Bitcoin i Ethereum, ali na pitanje koliko posjeduje, Dalio je odgovorio mali dio njegovog portfelja, jer obraća veliku pozornost na diverzifikaciju.

Još 2020. godine, kritike Raya Dalia o volatilnosti i nedostatku zaštite kupaca kriptovaluta odjeknule su ulagačkim svijetom. Spomenuo je da Bitcoin nije dobar kao skladište bogatstva. Međutim, početkom 2021. milijarder je promijenio mišljenje nazivajući Bitcoin 'jednim paklenim izumom'.

U eseju koji je Dalio objavio još u siječnju 2021. pojasnio je da i kripto zagovornici i antagonisti gledaju istu stvar iz različitih kutova. Dodao je da razumije da Bitcoin ima svoje prednosti i mane.

Upravitelj fonda nastavio je isticati da kripto gleda kao alternativni novac u okruženju u kojem vrijednost gotovinskog novca u realnim vrijednostima amortizira. Istaknuo je kako i dalje misli da je 'gotovina smeće' ('cash is trash'), kao što je rekao u prethodnim intervjuima.

– Mislim da je gotovina, za koju većina ulagača misli da je najsigurnija investicija, najgora investicija – rekao je Dalio.

Odgovori milijardera pokazuju promjenu stava u usporedbi s njegovim prethodnim izjavama da SAD može zabraniti Bitcoin i da će odabrati zlato umjesto Bitcoina još u kolovozu.

Dana 25. ožujka Dalio je izjavio da je vjerojatno da bi Bitcoin mogao biti zabranjen na način na koji je zlato zabranjeno pod nekim okolnostima. Kao primjer naveo je zabranu zlata u 1930-ima, rekavši da se to može dogoditi i Bitcoinu.

– U to vrijeme američka vlada nije željela da se zlato natječe s fiatom jer stvari mogu izmaći kontroli – izjavio je Dalio.

19. travanj 2024 17:22