Svijet
StoryEditor

Najveći poslovni rizici u 2021. godini - ‘pandemijska trojka‘ zabrinjava čelnike tvrtki

15. Lipanj 2021.
poslovanje, rizici

Živimo u sve nestabilnijem svijetu gdje su promjene jedina konstanta. Zbog toga se mnoge tvrtke suočavaju s okruženjima koja se brzo mijenjaju i povezanim rizicima kojima se u što kraćem roku trebaju prilagoditi ili riskiraju zaostajanje za konkurencijom. 

Allianzov barometar rizika otkrio je kojih je to 10 poslovnih rizika na koje čelnici tvrtki i korporacija moraju pripaziti ove ali i iduće godine. 

Prekid poslovanja neprestano je na vrhu ljestvice kao najveći poslovni rizik. Ovaj se rizik u posljednjem desetljeću istraživanja našao na prvom mjestu sedam puta, što pokazuje da je on bio u mislima poslovnih čelnika i prije početka pandemije. Međutim, pandemija je jedan poslovni rizik stavila na prvo mjesto a radi se o strahu od prekida lanaca opskrbe povezanih s pandemijom. Čak 94 posto anketiranih tvrtki u Alianzovom istraživanju je navelo ovaj rizik kao naj aktualniji.

Drugi najvažniji poslovni rizik odnosi se na samu pandemiju. Izbijanje pandemije kao rizik je skočilo za čak 15 mjesta i bez obzira na cjepiva, širenje virusa i njegovih možebitnih mutacija i dalje zabrinjava šefove tvrtki. 

image

najveći poslovni rizici

foto

Treći najistaknutiji poslovni rizik su cyber incidenti koji su također u porastu što su pokazali i nedavni slučajevi hakiranja najvećeg naftovoda u SAD-u Colonial Pipelinea ili tvrtke CNA Financial Corp.

Ostali socijalno-ekonomski poslovni rizici

Tri gore spomenuta rizika smatraju se „pandemijskim trojkom“, zbog svojih neraskidivih i isprepletenih učinaka na poslovni svijet. Međutim, ni sljedećih nekoliko značajnih poslovnih rizika također mnogo ne zaostaju. Na globalnoj razini očekuje se da će se BDP oporaviti za + 4,4 posto u 2021. godini, u usporedbi s padom od -4,5 posto iz 2020.  Međutim, dugoročno će se svijet morati boriti s rekordnih 277 bilijuna dolara duga, što bi potencijalno moglo utjecati na te projekcije gospodarskog rasta. Rast stope nesolventnosti također ostaje ključna briga nakon COVID-a. Također, tu si i tradicionalni rizici poput požara ili eksplozija koji su posebno štetni za proizvodnju i industriju. 

Primjerice, eksplozija u Bejrutu u kolovozu 2020. prouzročila je štetu u iznosu od 15 milijardi dolara. A na Alianzovoj ljestvici su se našli i politički rizici i nasilje koji su eskalirali brojem, razmjerom i trajanjem širom svijeta u obliku građanskih nemira i prosvjeda. Takav se poremećaj često podcjenjuje, ali poslovni gubici se i kod ovih rizika mogu zbrajati u milijardama.

Nema života bez rizika, a rizici s kojima se tvrtke suočavaju ovise o mnoštvu čimbenika, od političke (ne) stabilnosti i rastućih propisa do klimatskih promjena i makroekonomskih pomaka. 

image

najveći poslovni rizici info

foto
16. travanj 2024 16:12