Svijet
StoryEditor

Nakon Evergrandea, nestašica energije stvara nove probleme kineskom gospodarstvu i lancima opskrbe

28. Rujan 2021.
kineska industrija

Nakon svih problema s najzaduženijom kompanijom na svijetu, Evergrandeom, kinesko gospodarstvo je ponovo u problemima i to zbog nestašice električne energije. Osim brojnih građana koji su na sjeveroistoku Kine ostali bez struje, zaustavljena je proizvodnja u brojnim tvornicama što će uzrokovati novu štetu za cijelu kinesku industriju i globalne lance opskrbe, prenosi The Guardian.

Cijela situacija bi potencijalno mogla uzrokovati globalnu nestašicu robe prije Božića, posebno u lancu opskrbe tekstilom, igračkama i dijelovima za strojeve pri čemu najviše za pametne telefone i slične uređaje. Među pogođenim tvornicama su i dobavljač Appleovih i Teslinih dijelova što će naštetiti i njihovoj proizvodnji, objašnjava Business Insider.

- Ovo što se događa u Kini s nestašicom energije imat će negativan učinak na azijskim tržištima - rekao je glavni azijski tržišni strateg JPMorgan Asset Managementa, prenosi Business Insider. 

Jedno od najvećih gospodarstava pada zbog nestašice energije, a BBC navodi da se procjenjuje da je čak 44 posto kineske industrijske aktivnosti pogođeno ovim problemom. Posljedice nedostatka električne energije potaknule su analitičare da smanje svoje izglede za gospodarski rast Kine za 2021. godinu. 

Neizvjesnost zbog Evergrandea

Osim toga, azijsko tržište već je neko vrijeme u padu zbog neizvjesnoti po pitanju krize tvrtke Evergrande zbog čega se smanjio broj ulagača. Budućnost Evergrandea, najzaduženije tvrtke na svijetu, dovedena je u pitanje nakon što tvrtka prošlog petka nije ispunila rok za plaćanje kamata vlasnicima obveznica, a Evergrande sada ima 30 dana da izvrši uplatu.

- I dalje vlada velika neizvjesnost za četvrto tromjesečje posebno zbog neizvjesnosti kako će vlada reagirati na probleme Evergrandea, ali i hoće li se što promijeniti s ekološkim ciljevima i stupnjevima popuštanja politike - rekao je Goldman, prenosi BBC.

Svejedno, u ponedjeljak je, ne spominjući ime Evergrandea, Kineska središnja banka obećala zaštititi potrošače na tržištu nekretnina, a ta je najava viđena je kao signal da su vlasti spremne djelovati kako bi spriječile bilo kakve posljedice krize iz Evergrandea koje su se proširile na druge dijelove gospodarstva, prenosi BBC.

Nestašicu uzrokovala zaštita okoliša

Inače, problem s nedostatkom električne energije djelomično je uzrokovan kontrolom zaštite okoliša, objašnjava Business Insider.

Kina je obećala smanjiti energetski potrošnju za oko 3 posto u ovoj godini kako bi ispunila svoje klimatske ciljeve, navodi The Guardian, a Peking je ove godine nametnuo ograničenja potrošnje energije radi promicanja učinkovitosti. Neki stručnjaci smatraju da je to neke proizvođače dodatno stavilo u problem jer su ovogodišnju kvotu dosegli brže od planiranog. Najmanje 15 kineskih tvrtki reklo je da je proizvodnja poremećena ograničenjima električne energije, a neke su se i zatvorile. 

19. travanj 2024 12:08