Svijet
StoryEditor

Napeto na tržištu uljarica i žitarica

24. Travanj 2021.

Unatrag dva tjedna na tržištu uljarica i žitarica ponovno je bilo napeto. Prvi tjedan cijene su značajno padale, te su oni koji pozicije nisu fiksirali konačno pomislili kako će doći do snažnije korekcije cijene na spotu i za naredne mjesece , do toga ipak nije došlo jer od početka ovog tjedna bilježimo snažan porast cijena i to ne povratak na prethodne nivoe već značajno jačanje cijena do kraja godine.

Tako je cijena futures-a sojine sačme za svibanj sa 395 $/st skočila na nevjerojatnih 418 $/st i to u trenutku kada su svi očekivali da će biti probijen nivo od 390 $/st.

Niti jedna roba, niti jedna uljarica ni žitarica nije jeftina, porast cijena dotakao se svih roba kojima je moguće trgovati na Chicago Mercantile Exchange-u.

U Peruu tjedni ulov se kreće oko 10 000 mt ribe što znači da je do sada ulovljeno 125 000 mt,  dok za ispunjenje kvote koja završava 30.lipnja preostaje još 285 000 mt.

Prema izvještajima, u sjevernom Peruu je do sada unaprijed ugovorena tj. prodana količina od 350 000 mt ribljeg brašna. MSI Ceres za očekivati je da će se nova kvota kretati između 2,5 milijuna mt  i 2,8 milijuna mt, a ribolov počinje idući tjedan.

CNF cijene za Kinu su u porastu zbog visokih vozarina za kontejnere i zakašnjelu isporuku, dok u Kini bukti Afrička svinjska gripa. Mišljenja su podijeljena oko ozbiljnosti situacije, dok neki smatraju da je stanje kaotično drugi vjeruju da se radi o manjem problemu. Biti će zanimljivo pratiti razvoj situacije u naredim danima.

28. travanj 2024 15:10