Svijet
StoryEditor

NFT-ovi Quentina Tarantina prodavat će se na dražbi unatoč zabrani Miramax studija

06. Siječanj 2022.
Pulp Fictionfoto Shutterstock

Filmski redatelj Quentin Tarantino objavio je vijest u studenom kada je najavio planirano pokretanje NFT-ova na temelju popularnog filma "Pulp Fiction" iz 1994. Međutim, priča se ubrzo preokrenula kada je filmski studio Miramax podnio tužbu protiv Tarantina, tvrdeći da nije imao autorska prava na prodaju takvih digitalnih predmeta.

Sada znamo da Tarantino ionako namjerava prodati NFT-ove, unatoč pravnom izazovu. SCRT Labs, primarni programer koji stoji iza blockchain platforme secret network usmjerene na privatnost i Tarantinov partner na projektu, jučer je objavio vijest, mjesec i pol nakon što je Miramaxova tužba podnesena.

Sedam NFT-ova bit će prodano na dražbi na zasebne datume koji počinju 17. siječnja, a konačna dražba održat će se 31. siječnja. Svaki NFT sadrži slike iz Tarantinovog izvornog rukom pisanog scenarija za film, uparene s novim audio komentarom samog redatelja. Za razliku od NFT-ova na ethereumu, solani i drugim vodećim blockchain mrežama, NFT-ovi na secret network mreži sadrže skriveni sadržaj koji može vidjeti samo vlasnik.

Miramax je tvrdio da Tarantino nema pravo stvarati i prodavati digitalne kolekcionarske predmete na temelju filma, koji je studio izvorno distribuirao. Studio je navodno prekršio ugovor, kršenje autorskih prava, kršenje zaštitnog znaka i nepoštenu konkurenciju, te je rekao da je Tarantino "željan zaraditi" na rastućem NFT tržištu.

U Tarantinovim originalnim ugovorima iz 1993. sa studijem zadržao je pravo komercijalizacije reprodukcija scenarija. Budući da se NFT-ovi temelje na izvornom scenariju, Tarantinov pravni tim vjeruje da je on jasan. Miramax je u svojoj pritužbi napisao da su Tarantinova prava reprodukcije "preuska" da bi uključivala NFT-ove, a studio je sugerirao da razmišlja i o izradi NFT-ova.

Međutim, odgoda je promijenila nekoliko detalja oko planova SCRT Labsa. Umjesto lansiranja na vodećem tržištu OpenSea, tim je stvorio prilagođenu aukcijsku kuću na web stranici Tarantino NFTs.

Tarantinovi NFT-ovi bili su planirani da budu dio velikog predstavljanja SCRT Labsa za NFT-ove na secret networku. Iako je odgoda poremetila taj plan, secret network blockchain u posljednjih nekoliko mjeseci doživio je niz drugih NFT projekata pod vodstvom zajednice.

27. travanj 2024 19:17