Svijet
StoryEditor

Njemački E.ON odbio zatvoriti Sjeverni tok 1

28. Veljača 2022.

Njemački E.ON, najveći operater energetskih mreža u Europi, odbio je zahtjeve da zatvori plinovod Sjeverni tok 1 u sklopu sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, rekao je glasnogovonik kompanije u ponedjeljak za list Rheinische Post.

Njemačka vlada zaustavila je prošlog tjedna postupak certifikacije plinovoda Sjeverni tok 2, a poljski premijer Mateusz Morawiecki u subotu je pozvao na zatvaranje Sjevernog toka 1, koji od 2011. doprema ruski plin Njemačkoj.

Nord Stream zajednički je projkekt ruskog Gazproma, njemačkih Wintershall DEA-e i E.ON-ove PEG Infrastruktur, nizozemskog Gasuniea i francuskog Engie.

E.ON ima 15,5 posto udjela u Sjevernom toku 1 koji je uključio u svoj mirovinski fond.

- U cjelini gledano, smatramo da se Sjeverni tok 1, promatrano iz regulatorne perspektive, potpuno razlikuje od aktualnih rasprava o Sjevernom toku 2 u kojem kao E.ON ne sudjelujemo - rekao je glasnogovornik za list Rheinische Post.

U kompaniji računaju da poljski zahtjev neće biti prihvaćen.

- Posrijedi je odobreni cjevovod za uvoz plina koji je u punom pogonu - rekao je, dodavši da su kapaciteti Sjevernog toka 1 u protekle dvije godine bili potpuno iskorišteni. 

Gazprom ima 51 posto, udjela u Sjevernom toku 1, Wintershall Dea 15,5 posto, a Gasunie i Engie po devet posto.

17. travanj 2024 21:55