Svijet
StoryEditor

Odobreno dodatnih 775 milijuna dolara za isporuke cjepiva protiv koronavirusa siromašnim zemljama

25. Lipanj 2021.

Upravni odbor Globalnog saveza za cjepiva GAVI odobrio je dodatnih 775 milijuna dolara za isporuke cjepiva protiv covida-19 siromašnim zemljama u iduće dvije godine, objavljeno je u petak.

Ukupna dostupna sredstva, kako bi se pokrio trošak isporuke cjepiva, iznosit će 925 milijuna dolara, stoji u priopćenju GAVI-ja.

Inicijativa COVAX, kojom zajednički upravljaju GAVI i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), isporučila je 90 milijuna doza cjepiva 132 zemlje od veljače, ali se suočava s problemima u opskrbnom lancu, od kada je Indija suspendirala izvoz cjepiva.

Sada se ubrzava opskrba cjepivima i COVAX procjenjuje da će ispuniti cilj isporuke 1,8 milijardi doza cjepiva zemljama s niskim dohotkom u prvom tromjesečju 20202., objavio je GAVI.

Upravni odbor GAVI-a također je postavio nove uvjete za pristup cjepivima kojima nastoji odvratiti zemlje srednjeg dohotka od sudjelovanja u inicijativi, inzistiranjem da plate za cjepiva COVAX-a u potpunosti unaprijed.

- Počevši od 2022. godine, model će omogućiti samofinancirajućim sudionicima koji se oslanjaju na ustanovu za pristup dozama da nastave s nabavom cjepiva putem COVAX-a pod revidiranim uvjetima i odredbama - navodi se.

Reuters je objavio u utorak, citirajući interne dokumente GAVI-ja, da se promjenom nastoje smanjiti financijski rizici COVAX-a, povećati fokus na zemlje kojima su cjepiva najpotrebnija i smanjiti sudjelovanje bogatijih zemalja.

GAVI procjenjuje da bi broj zemalja sudionica sheme mogao pasti na 120-130 iduće godine, sa 190.

Zemlje u Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, kao i zemlje poput Južne Afrike, mogle bi se suočiti s većim troškovima za pristup shemi te bi trebale posuđivati novac kako bi osigurale doze.

Međutim, najsiromašnije, većinom afričke i južnoazijske zemlje, imat će iste uvjete.

18. travanj 2024 10:32