Svijet
StoryEditor

Najveća startup prevara: Sud osnivačicu Theranosa Elizabeth Holmes proglasio krivom

04. Siječanj 2022.
Iako tvrtdi da je vjerovala da njezina tvrtka gradi tehnologiju koja će promijeniti svijet, Elizabeth Holmes kriva je za prevaru, a prijeti joj i do 80 godina zatvora

Osnivačica Theranosa, tvrtke koja je razvijala zdravstvenu tehnologiju, Elizabeth Holmes proglašena je krivom temeljem četiri optužbe za prijevaru nakon višemjesečnog saveznog suđenja i sedam dana vijećanja porote. 

Posljednjih tjedana investitori, pacijenti, liječnici i bivši zaposlenici Theranosa stali su protiv nekadašnje 'superzvijezde' iz Silicijske doline zbog optužbi da je prevarila privatne investitore u razdoblju između 2010. i 2015. godine kada ih je uvjerila da mali uređaji, koje je proizvodio njezin startup za testiranje krvi, mogu izvršiti niz testova na samo jednoj kapi krvi. Kako prenosi Reuters, Holmes je u ponedjeljak osuđena za prijevaru ulagača u startupu koji se zatvorio 2018. godine te za zavjeru po četiri od ukupno 11 točaka optužbe. 

Holmes je također optužena za dovođenje pacijenata u zabludu o točnosti testova, ali je oslobođena svih optužbi u vezi s pacijentima koji su koristili Theranos testove te povezanih optužbi za urotu jer, kako tvrtke njezini odvjetnici, nema statističkih dokaza koji pokazuju da je Holmes znala da se pogreške događaju u tako velikom postotku. 

Svjedočili investitori, zaposlenici i pacijenti 

Tijekom suđenja u San Joseu u Kaliforniji, koje je započelo u rujnu, tužitelji su pozvali 29 svjedoka da svjedoče kroz ukupno 11 tjedana. Među njima su bili bivši zaposlenici Theranosa koji su rekli da su bezuspješno prijavljivali probleme s testiranjem, bivši ulagači i članovi Uprave koji su opisali da su ih privlačile tvrdnje za koje sada znaju da su lažne - među kojima je i tvrdnja da je američka vojska koristila njihove uređaje na terenu. Svjedočili su i pacijenti koji su govorili o rezultatima testova i istaknuli da ne bi koristili testove da su znali da su pogrešni, prenosi Business Insider.

Istovremeno, obrana je pozvala iznenađujuće malo svjedoka te se većinom oslanjala na svjedočenje same Holmes koja je često odbijala krivnju u svom svjedočenju i tvrdila da se za informacije o Theranosu oslanjala na Ramesha Balwanija (bivšeg predsjednika i glavnog operativnog direktora Theranosa), laboratorijsko osoblje i druge te da nije imala razloga sumnjati u njih kada su javljali dobre vijesti o tvrtki.

Ipak, objašnjava Business Insider, Holmes je imala nekoliko ključnih priznanja. Priznala je da je neovlašteno dodala logotipe Pfizera, GSK-a i Schering-Plougha u izvješća tvrtke, ali je rekla da se nitko iz farmaceutskih tvrtki kasnije nije usprotivio niti joj je rekao da ukloni logotipe. Holmes je priznala da je skrivala Theranosovu upotrebu modificiranih uređaja od trećih strana, ali je rekla da je to učinila jer je modifikacije smatrala poslovnom tajnom i željela ih u skladu s tim zaštititi. Priznala je i da je pokušala prekriti razotkrivanje ovih prevara od strane Wall Street Journala - opet smatrajući da brani pravo na poslovnu tajnu.

Otkriće Wall Street Journala  

Inače, cijeli slučaj otkrio je upravo Wall Street Journal kada je objavio niz članaka koji sugeriraju da su njihovi uređaji manjkavi i netočni. Tvrtka je nakon toga propala, a Holmes je bila optužena 2018. zajedno s bivšim direktorom Balwanijem, kojem će suđenje početi u veljači, prenosi Reuters. 

Inače, Elizabeth Holmes je postala 'zvijezda' u Silicijskoj dolini nakon što je 2003. osnovala Theranos sa samo 19 godina. Postala je zapamćena i po sklonosti nošenja crnih dolčevita poput Stevea Jobsa. U tvrtku je uspjela privući istaknute bogate ulagače, uključujući medijskog mogula Ruperta Murdocha, te istaknute članove uprave. Vrhunac je proživljavala kada je Forbes 2015. njezinu neto vrijednost procijenio na 4,5 milijardi dolara.

Sada tužitelji tvrde da Holmes nikada ne bi postigla takav uspjeh da je bila iskrena s investitorima i pacijentima jer tvrtka nikada ne bi prikupila potrebna sredstva i prihode.

- Odabrala je prijevaru umjesto poslovnog neuspjeha. Odabrala je biti nepoštena. Taj izbor nije bio samo bešćutan, već je bio i zločinački - rekao je pomoćnik američkog tužitelja Jeff Schenk na početku završne riječi.

I do 80 godina zatvora

Svjedočeći u svoju obranu na suđenju, Holmes je rekla da nikada nije htjela nikoga prevariti te da su direktori Theranosovog laboratorija bili zaduženi za kvalitetu ispitivanja. U završnoj riječi, branitelj Kevin Downey rekao je da dokazi ne pokazuju da je Holmes na pogrešne postupke bila potaknuta gubitkom novca u Theranosu, već je mislila da ona 'gradi tehnologiju koja će promijeniti svijet', prenosi Reuters. 

Svejedno, svaka točka optužbe je sa sobom nosila maksimalnu 20-godišnju zatvorsku kaznu, 250.000 dolara novčane kazne i zahtjev za odštetom pa joj, kako prenosi Business Insider, prijeti do 80 godina zatvora. A iako se očekuje da će dobiti nižu kaznu, konačna odluka će se znati nakon što ju i službeno osudi američki okružni sudac Edward Davila.

Holmes će se vjerojatno žaliti, ali odvjetnici i glasnogovornik tužitelja nisu htjeli ništa komentirati nakon suđenja u u ponedjeljak.

25. travanj 2024 03:10