Svijet
StoryEditor

Ovo su najveći svjetski startupi i najbolji jednorozi u 2021.

10. Prosinac 2021.

Trenutno u svijetu postoji više od 800 startupa jednoroga, što znači da im je vrijednost veća od milijardu dolara. Neki jednorozi su malo poznate tvrtke koje tiho, ali snažno napreduju u softveru, zdravstvu, automobilskoj industriji i drugim poljima dok su drugi već postali poznati lideri u industriji, poput proizvođača svemirskih letjelica SpaceX ili gaming tvrtke Epic Games.

No, među njima postoje i startupi koji se nazivaju decacorns, a to su jednorozi čija je vrijednost veća od 10 milijardi dolara. U prosincu 2021. bilo je 35 startupa čija je vrijednost bila veća od 10 milijardi dolara, raspoređenih u različitim zemljama i industrijama.

Mnogi od najvrjednijih startupa već su divovi u svojim područjima. Na primjer, tvrtka Bytedance koja stoji iza razvoja mrežne platforme Douyin u Kini i njene međunarodne verzije, TikTok, i vrijednost joj se procjenjuje na 140 milijardi dolara. Tvrtka za financijske usluge i softver za plaćanje Stripe skočila je s 36 milijardi dolara na 95 milijardi dolara tijekom pandemije COVID-19.

image
foto Visualcapitalist

Čak i manje istaknuta imena poput švedske fintech Klarna (45,6 milijardi dolara) i australske platforme za grafički dizajn Canva (40,0 milijardi dolara) dobro su poznata u svojim područjima.

Ali privatne procjene ne traju vječno. Mnogi na kraju izlaze na burzu, poput proizvođača električnih vozila i konkurenta Tesle Riviana, koji je imao vrijednost od 27,6 milijardi dolara prije nego što je uvršten na NASDAQ.

Najveći startupi po industrijama i zemljama

Rastavljanje najvećih svjetskih startupa prema industriji ističe da je tehnologija još uvijek kralj kada se priča o ulaganju. Više od 77 posto jednoroga u vrijednosti većoj od 10 milijardi dolara dolazi izravno iz područja povezanih s tehnologijom, prvenstveno u financijskom i trgovačkom softveru.

A mnogi jednorogi koji su kategorizirani u netehnološka područja još uvijek su tehnološke tvrtke u svojoj srži. Zapravo, indonezijska tvrtka za logistiku i dostavu paketa J&T Express jedna je od rijetkih jednoroga koji nisu izravno u tehnologiji.

Više od 77 posto jednoroga čija je vrijednost veća od 10 milijardi dolara kategorizirano je izravno u područja povezana s tehnologijom, prvenstveno u financijskom i trgovačkom sektoru, a 70 posto od 35 decacorns-a su iz USA i Kine. Slijede ih Velika Britanija s tri dok su Australija, Brazil, Njemačka, Indija i Švedska iznjedrile po jednog u toj kategoriji.

image
foto Visualcapitalist

25. travanj 2024 13:16