Svijet
StoryEditor

Pad cijene zlata na svjetskom tržištu

11. Kolovoz 2021.

Cijena zlata pala je s nešto više od 1.800 dolara na oko 1.690 dolara po unci, što je najniža cijena od ožujka, nakon što je trgovačka tvrtka City Index ovaj pad povezala sa stop-loss prodajom u vrlo slabim tržišnim uvjetima.

Dok je zlato padalo prema dolje, cijena bitcoina porasla je za preko pet posto posljednja 24 sata na razine od gotovo 46 tisuća dolara, što je neke investitore u 'digitalno zlato' navelo da se naslađuju iznenadnim kolapsom imovine koju smatraju fizičkim prethodnikom bitcoina.

- Marketing zlata treba početi gurati narativ analognog bitcoina - tweetao je rani usvojitelj bitcoina George Mandrik

Poznati trgovac Peter Brandt rekao je da je pad zlata mogao biti uzrokovan valom likvidacija koje su izbrisale velike pozicije trgovanja s polugom.

Kroz pozicije koje koriste polugu, trgovci posuđuju novac od brokera kako bi se igrali s više novca nego što posjeduju. Pozicije s polugom mogu ostvariti veću dobit, ali i neto veće gubitke. Osjetljivije su na promjene cijena i trgovci mogu biti likvidirani ako tržište krene protiv njih.

Tržište ročnica na čikaškoj burzi omogućuje trgovanje zlatom u omjeru od 15-1, a takve pozicije ulaze u ozbiljne probleme s vrstom pada koji je uslijedio, rekao je Brandt.

U vrijeme pisanja, cijena plemenitog metala vratila se na oko 1.740 dolara. Sljedeća razina otpora iznosi 1.730 dolara, rekao je Tony Sycamore, analitičar u trgovačkoj tvrtki City Index. Ako zlato uskoro ne povrati tu cijenu, postoji opasnost od ponovnog testiranja flash crashova u nadolazećim sesijama, napisao je.

Sycamore je rekao da su novi podaci o nezaposlenosti u SAD-u pomogli katalizirati pad, budući da su prinosi na američke dolare i američke obveznice više, koje ne donose dobru formulu za robnu imovinu (commodity). Nezaposlenost u SAD-u pala je u srpnju za 5,9 posto, što je 0,5 posto više nego što je prvotno procijenjeno.

Iako bi bitcoineri za sada mogli likovati, promjene na tržištima mogu biti brze i brutalne.

29. travanj 2024 03:41