Svijet
StoryEditor

Padaju cijene bakra i željezne rude

23. Kolovoz 2021.
Kina, čelik, željezna ruda, bakarfoto Shutterstock
Piše: Danica Gršković

Cijene bakra i željezne rude ovog su mjeseca doživjele ponovni pad kako se nastavlja kriza s pandemijom koronavirusa. Cijene željezne rude su pod još većim pritiskom jer Kina zahtijeva ograničenje proizvodnje čelika, piše Insider.

Cijene željezne rude koja sadrži 62 posto željeza u kolovozu su pale za 26 posto, na 156 dolara po metričkoj toni, što nije viđeno još od veljače, a cijene bakra su pale za više od 8 posto, oko 4,111 dolara po kilogramu, te je to najveći pad u posljednja četiri mjeseca. Do pada je došlo nakon što su cijene metala rasle od ožujka 2020. godine.

Željezna ruda poput bakra važan je industrijski metal jer je ključna sirovina za izradu čelika, a proizvodnja od oko dvije milijarde tona te izvoz od 1,5 milijarde tona godišnje, čine željeznu rudu trećom najvećom robom po proizvodnji nakon sirove nafte i ugljena te drugom najvećom robom kojom se trguje, prema podacima udruge World Steel.

Uvođenje cijepljenja protiv COVID-19, zajedno s fiskalnim i monetarnim poticajima diljem svijeta utjecali su na rast cijena metala. No čini se da su ulagači sve oprezniji u pogledu izgleda za nastavak gospodarskog oporavka kako se povećava broj slučajeva visoko prenosive Delta varijante koronavirusa koja se i dalje širi.

Ograničenja opskrbe također su pridonijela da se ove godine podignu cijene bakra. Iz Bank of America ovaj tjedan su potvrdili da su cijene željezne rude djelomično dosegle vrhunac zbog činjenice da je ponuda sustigla potražnju. Proizvodnja u Kini je od lipnja 2020. godine također doživjela nekoliko uspona, većinom zbog oporavka nakon pandemije.

Kineska vlada naredila je željezarama da djelomično ograniče proizvodnju kako bi smanjile emisije ugljika, a u svibnju i srpnju promijenila je i porezne poticaje u nastojanju da što bolje kontrolira proizvodnju čelika.

Strateški gledano taj potez kineske vlade je od iznimne važnosti jer uklanja poticaj željezarija kod izvoza. Koraci koji bi mogli utjecati na cijenu željezne rude uključuju poticajne mjere u Kini te opskrbu čelikom uoči zimskih Olimpijskih igara, kažu u Bank of America.

24. travanj 2024 01:11