Svijet
StoryEditor

Panasonic ulaže 700 milijuna dolara u Teslu

24. Siječanj 2022.

Japanski Panasonic započet će s proizvodnjom nove litij-ionske baterije namijenjene Tesli već od 2023. godine, u što planira uložiti oko 80 milijardi jena (705 milijuna dolara) i to u tvornice u Japanu, izvijestio je u ponedjeljak japanski poslovni portal Nikkei.

Punjive litij-ionske baterije bi mogle pomoći da električna vozila (EV) budu privlačnija za vozače tako što bi povećale domet vožnje za oko petinu, piše Nikkei na navodeći izvor.

- Proučavamo razne mogućnosti masovne proizvodnje uključujući testnu proizvodnu liniju koju uspostavljamo ove poslovne godine - priopćili su iz Panasonica

Panasonic je u listopadu predstavio bateriju formata 4680 (46 milimetara širine i 80 milimetara visine). Očekuje se da će to pomoći američkom proizvođaču električnih vozila da smanji troškove proizvodnje.

Japanska kompanija proizvodit će 4680 baterije u tvornici na zapadu Japana, s proizvodnjom dostatnom za oko 150.000 vozila, priopćio je Nikkei.

Panasonic je jedini proizvođač razvijenije Tesline baterije što mu osigurava poziciju ključnog dobavljača američke kompanije, barem za skuplje modele automobila, unatoč tome što taj proizvođač električnih vozila traži dobavljače baterija u Kini i drugdje.

22. ožujak 2023 15:07