Svijet
StoryEditor

Paragvaj ide stopama El Salvadora i uvodi bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja

25. Lipanj 2021.
Hands holding Cryptocurrency coin, Bitcoin coin and gold bars. Wooden floor background from top view.foto Shutterstock

Nakon značajnog prihvaćanja bitcoina kao službene valute u Salvadoru, ranije ovog mjeseca, čini se da će pasti još jedan domino u Latinskoj Americi.

Ta srednjoamerička zemlja ušla je u povijest, kada je 8. lipnja izglasala bitcoin zakonskim sredstvom plaćanja, koji su političari pozdravili u nizu latinoameričkih zemalja, uključujući Panamu, Argentinu i Brazil. 

Paragvajski zastupnik u kongresu, Carlos Rejala sada predvodi pokušaj provedbe zakona kako bi Paragvaj postao druga zemlja koja je bitcoin proglasila legalnim sredstvom plaćanja.

Na Twitteru je 17. lipnja objavio kako će u srpnju na nacionalnom kongresu zemlje predstaviti zakon koji će vjerojatno biti sličan onom u Salvadoru.

Osim uvođenja mjera kako bi Paragvaj postao središte stranih kripto investitora, nacrt zakona, koji će prema Rejali, biti objavljen14. srpnja također će nastojati uspostaviti bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Konkretni detalji oko novog zakona nisu još poznati. Ono što je poznato, prikupljeno je informacijama koje je Rejala objavljivao na svom Twitter profilu.

Bitcoin hub

Rejala je 7. lipnja iznio svoju viziju korištenja bitcoina u Paragvaju, rekavši da surađuje s paragvajskom  kripto zajednicom kako bi Paragvaj postao središte kripto investitorskog svijeta, te nakon toga bio smješten među one na vrhuncu digitalne tehnologije.

Istog dana, Juanjo Benitez Rickmann, izvršni direktor kripto mjenjačnice Bitcoin.com.py, potvrdio je na Twitteru da surađuje s Rejalom, kako bi predstavio projekt u kongresu kojim bi Paragvaj postao kripto-prijateljska zemlja za svjetske kripto investitore, iskorištavajući obnovljivu i jeftinu energiju koju pružaju hidroelektrane.

Pretjerana upotreba električne energije u bitcoin rudarenju, navedena je kao jedan od razloga zašto su vlasti u Kini zaoštrile svoj pristup, pokrenuvši represiju nad rudarskim operacijama i kripto mjenjačnicama.

Nekoliko sati nakon parlamentarnog glasovanja u Salvadoru, predsjednik Nayib Bukele, tvitao je kako je naložio državnoj geotermalnoj tvrtki koja proizvodi obnovljivu energiju iz vulkana da se pripremi za korištenje električne energije koja će se upotrijebiti za napajanje bitcoin rudarskog postrojenja.

U nizu tvitova, Rejala je također naglasio pristup Paragvaja obnovljivoj energiji kao poticaj za privlačenje ulaganja.

Gotovo 100 posto potreba Paragvaja za električnom energijom opslužuju hidroelektrane, dok se 90 posto ukupne energije koju proizvode, izvozi u susjedni Brazil i Argentinu.

Sporiji napredak

Ono što je sigurno jest okolnost da će brzina kojom se izrađuje bilo koji zakon u Paragvaju, raspravljati i donositi sporije nego u Salvadoru. 

Bukele je uveo i usvojio zakon, samo tri dana nakon što je objavio svoju namjeru da to učini 5. lipnja na konferenciji Bitcoin 2021. u Miami-u.

Nakon što je tvitao svoje odobrenje i namjeru da slijedi Bukele-ov primjer, proći će više od mjesec dana prije nego što Rejala predstavi svoj nacrt zakona paragvajskim parlamentarcima.

Potencijalna prepreka za Rejalu može predstavljati mogućnost postizanja konsenzusa njegovih kolega zastupnika iz drugih političkih frakcija. Rejala je kongresmen stranke Hagamos, stranke sa samo dva mjesta u zastupničkom domu koji broji 80 mjesta. Još uvijek nije jasno uživa li Rejala širu potporu u većim strankama establišmenta .

Međutim, upotreba bitcoina i drugih altcoina u zemlji je vrlo velika, kao i u većem dijelu Latinske Amerike, koja je potpomognuta nedavnim tokom tvrtki koje najavljuju da će prihvatiti kriptovalute kao način plaćanja.

Prošlog tjedna, GrupoCinco, velika holding kompanija u zabavnoj industriji sa sjedištem u Paragvaju, objavila je kako će 24 njezine podružnice početi prihvaćati kriptovalute, uključujući bitcoin i ether kao opcije plaćanja od srpnja. 

U razgovoru za novine La Nación u petak, Rejala je rekao da je ponosan što toliko paragvajskih tvrtki sada prihvaća kriptovalute.

- Ponosni smo što, otkad smo objavili da radimo na zakonu koji legalizira korištenje digitalne  imovine, poznatije kao digitalne valute, ili njezina najpopularnija verzija, bitcoin, kao zakonsko sredstvo plaćanja u Paragvaju za bilo koju vrstu komercijalne transakcije. Razne paragvajske tvrtke već su se pridružile i napravile korak naprijed u novo doba transakcija - izjavio je Rejala.

25. travanj 2024 17:29