Svijet
StoryEditor

Peking 2022: Zimske olimpijske igre u brojkama

06. Veljača 2022.
U arhitektonskim čudu – Ptičjem gnijezdu (Bird‘s Nest) i režiji kineskog redatelja Zhang Yimoua održala se ceremonija otvaranja Igara na kojima će se tijekom 16 dana natjecati najvrsnijih svjetski sportaši s, dakako, Covid potvrdama

Unatoč prijetnji zvanoj Covid-19, olimpijski se plamen upalio u Pekingu, jedinom gradu na svijetu koji ima čast zvati se domaćinom Zimskih i Ljetnih olimpijskih igara. Iako u nešto skromnijem izdanju nego na ljeto 2008., u arhitektonskim čudu – Ptičjem gnijezdu (Bird's Nest) i u režiji čuvenog kineskog redatelja Zhang Yimoua održala se ceremonija otvaranja Igara na kojima će se tijekom 16 dana natjecati najvrsnijih svjetski sportaši s, dakako, Covid potvrdama. Portal Fast Company je povodom otvaranja održanog 4. veljače, donio pregled ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara u – brojkama:

3,9 milijardi

Prema procjeni kineskih vlasti, trošak organizacije Olimpijskih igara popet će se na oko 3,8 milijardi dolara što je najniži potrošeni iznos u posljednja dva desetljeća. Usporedbe radi, za Ljetne su igre 2008. potrošili 42 milijarde. No, iako su vlasti ponosne na taj iznos tvrdeći da će Igre biti 'zelene, sigurne i jednostavne', mediji procjenjuju da je stvaran trošak daleko veći te da penje se na 38,5 milijardi dolara. U ovaj prvi iznos, tvrde, nisu uključeni neki infrastrukturni troškovi poput, primjerice, izgradnje brze željezničke linije.

222 milijuna

Osim što je Peking prvi grad domaćin ljetnih i zimskih Igara, u povijesti natjecanja ostat će upamćen i kao grad u kojem se natjecalo isključivo na umjetnog snijegu. Za njegovu proizvodnju potrošit će se 222 milijuna litara vode što jako brine znanstvenike. Prema njima, pretvaranje planine Zhangjiakou u kineske Alpe samo može pogoršati postojeći problem nedostatka vode u toj regiji.

11 000

Prema procjenama, 11 tisuća ljudi će biti smješteno u karantenu ili, pekinški 'balon'. Na taj način se Igre – zaposlenici, novinari te preko 2,9 tisuća sportaša u potpunosti odvajaju od ostatka grada. Također, odvojili su i transportnu mrežu, a pokuša li itko od lokalaca prijeći zacrtanu liniju bit će kažnjeni. Navodno su dobili i uputu da ne smiju pomagati ako transportna vozilo namijenjeno Olimpijcima doživi sudar. Balon je opremljen visokom tehnologijom poput robota koji su zaduženi za dostavljanje paketa, skupljanje smeća pa čak i serviranje hrane.

354

Kineska je vlast za transport natjecatelja i povezivanje tri zone Igara pripremila takozvane 'bullet' vlakove koji dosežu brzinu od 354 km/h. Vlakovi su samonavođeni te opremljeni 5G mrežom, a vožnju od, primjerice, Pekinga do planinskih padina Yanqinga i Zhangjiakoua skraćuju s tri sata na 45 minuta.

109

Sudionici Olimpijskih igara natječu se u sedam zimskih sportova i imaju priliku osvojiti medalju na jednom od 109 evenata. To je rekordan broj šansi za osvajanje zlatne medalje na ovom natjecanju.

37,2

Organizatori su u većoj mjeri nego ikad odlučili kontrolirati zdravstveno stanje sudionika. Osoblje će, primjerice, morati pod pazuhom nositi toplomjer koji će alarmirati ako temperatura prijeđe 37,2C. Svatko tko se zarazi virusom COVID-19, bit će trenutno izbačen s Igara.

7

Zbog medijskih objava o kršenju ljudskih prava manjina muslimanske vjeroispovijesti, sedam je svjetskih zemalja odlučilo bojkotirati Igre. Velika Britanija, Kanada, Australija, Japan, Danska, Indija i SAD odlučili su tako ne sudjelovati na zimskoj Olimpijadi u potpunosti ili djelomično (npr. SAD i Indija će poslati sportaše, ali ne i političku delegaciju).

1

Iz Indije na Olimpijske igre u Pekingu stiže samo jedan igrač – skijaš koji će braniti boje svoje zemlje i možda postati prvi indijski sportaš koji je osvojio neku medalju na zimskim Olimpijskim igrama.

24. travanj 2024 07:36