Svijet
StoryEditor

Pogledajte koji su se kripto-milijarderi našli na Forbesovoj listi najbogatijih za 2021. godinu

10. Travanj 2021.
Hands holding Cryptocurrency coin, Bitcoin coin and gold bars. Wooden floor background from top view.foto Shutterstock
Ovaj tjedan veliku je pozornost privukao Forbes koji je 6. travnja objavio svoj godišnji popis milijardera, a CEO Amazona, Jeff Bezos, je sa svojih 177 milijardi dolara na vrhu popisa četvrtu godinu za redom. Međutim, zanimljiva je činjenica da su se na tom popisu našli i kripto-milijarderi. Pročitajte koji.

Piše: FIMA Plus

Digitalna zlatna groznica pogodila je svijet. Nagli porast vrijednosti bitcoina i drugih kriptovaluta gurnuo je devet novih kripto milijardera na Forbesovu listu.

Godina čini znatnu razliku, na što nam ukazuje i podatak da kada je gospodarstvo počelo polako osjećati posljedice korone u ožujku 2020. godine mnogo se investitora uspaničilo, a cijena bitcoina pala je za 50 posto u jednom danu. Slijedile su ga i druge kriptovalute dok se javnost tek počela pripremati za nepoznato.

Dvanaest mjeseci kasnije, budućnost digitalne imovine nikada nije izgledala sjajnije. Bitcoin je premašio sve svoje vrhunce u 2021. godini, a u ožujku je nakratko prošao i vrijednost od 60.000 američkih dolara. I drugi altcoinovi zabilježili su slične dobitke, potisnuvši ukupnu tržišnu kapitalizaciju kriptovaluta na preko 1,5 bilijuna dolara.

Sada se u akciju uključuju i velike institucije kao što su Square i Tesla, a najstarija nacionalna banka BNY Mellon radi na kripto-uslugama. Uključene su čak i Federalne rezerve, istražujući mogućnost digitalnog dolara.

Kako tržište kriptovaluta raste, tako raste i klub imućnih u toj industriji: 12 kripto milijardera našlo se na popisu Forbesa za 2021. godinu, dok ih je prošle godine bilo samo četvero.

Neto vrijednost prikazana u nastavku preuzeta je od dana 5. ožujka 2021.

Sam Bankman-Fried

NETO VRIJEDNOST: $8.7 MILIJARDI

PRIDOŠLICA

Bankman-Fried najbogatiji je kripto- milijarder. Ovaj je 29-godišnji MIT-ovac osnovao trgovačku tvrtku Alameda Research i popularnu kripto burzu FTX. Na naslovnice je stigao 2020. godine, donirajući 5 milijuna dolara super-PAC-u koji je podržao predsjedničku kampanju Joea Bidena.

Brian Armstrong

NETO VRIJEDNOST: $6.5 MILIJARDI

PROŠLE GODINE: $1 MILIJARDA

Bogatstvo izvršnog direktora i suosnivača Coinbasea više je nego učetvorostručeno tijekom protekle godine. Coinbase se nametnuo kao dominantna američka kripto-burza, generirajući prihod od preko milijardu dolara prošle godine. Tvrtka je nedavno podnijela zahtjev za izlazak na tržište.

Cameron Winklevoss i ​Tyler Winklevoss

NETO VRIJEDNOST: $3 MILIJARDI (SVAKI)

PRIDOŠLICE

Braća blizanci i bivši olimpijski veslači koji su tužili Facebook 2004. zbog krađe IP-a te pobijedili u nagodbi vrijednoj 65 milijuna dolara. Taj su iznos uložili u bitcoin koji su počeli kupovati u 2012. godini. Također su pokrenuli kripto-burzu Gemini i kupili platformu za aukcije digitalnih umjetnina Nifty Gateway.

Michael Saylor

NETO VRIJEDNOST: $2,3 MILIJARDI

PRIDOŠLICA

Izvršni direktor softverske tvrtke MicroStrategy zaradio je, i izgubio, bogatstvo tijekom prve dot-com propasti. Saylor sada vrijedi 2,3 milijarde dolara. Od svoje prve kupnje bitcoina u kolovozu 2020. godine, Microstrategy je uložio 2,226 milijardi dolara, kupujući 91.579 bitcoina po prosječnoj cijeni od 24,311 dolara po BTC-u.

Fred Ehrsam

NETO VRIJEDNOST: $1.9 MILIJARDI

PRIDOŠLICA

Ehrsam je zajedno s Armstrongom osnovao Coinbase 2012. Napustio je tvrtku 2017. godine, ali i dalje je član Nadzornog odbora, a njegov udio od 6 posto vrijedi, procjenjuje se, 1,9 milijardi dolara. Danas Ehrsam vodi kripto investicijsku tvrtku Paradigm.

Changpeng Zhao

NETO VRIJEDNOST: $1.9 MILIJARDI

POVRATNIK

Osnivač kripto burze Binance vratio se u klub najbogatijih. Posjeduje udio od 30 posto u Binanceu. Zhaova neto vrijednost iznosi 1,9 milijardi dolara, a Binance Coin (token njegove kripto-burze) postao je treća najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji.

Barry Silbert

NETO VRIJEDNOST: $1.6 MILIJARDI

PRIDOŠLICA

Silbertovo bogatstvo vezano je uz Digital Currency Group (DCG), kripto konglomerat koji je osnovan 2015. DCG posjeduje stranicu s kripto-vijestima CoinDesk i poduzeće za upravljanje imovinom Grayscale Bitcoin Trust, koje trenutno upravlja imovinom vrijednom 46 milijardi dolara.

Matthew Roszak

NETO VRIJEDNOST: $1.5 MILIJARDI

PRIDOŠLICA

Dugogodišnji kripto investitor koji je otkrio bitcoin 2011. godine, a njegova kripto ulaganja danas se procjenjuju na 1,5 milijardi dolara. Roszak je sada predsjednik i suosnivač blockchain kompanije Bloq.

Tim Draper

NETO VRIJEDNOST: $1.5 MILIJARDI

PRIDOŠLICA

2014. godine kupio je zaplijenjeni bitcoin u vrijednosti od 18,7 milijuna dolara od američkih vlasti koje su ga zaplijenile prilikom zatvaranja Silk Road stranice za crno tržište. Taj BTC sada vrijedi 1,5 milijardi dolara.

Iako je bogatstvo anonimnog tvorca bitcoina nepoznato, osnivači drugih kriptovaluta nisu bili toliko tajanstveni.

Chris Larsen

NETO VRIJEDNOST: $3.4 MILIJARDI

PROŠLE GODINE: $2.6 MILIJARDI

Suosnivač i predsjednik Ripplea doživio je rast svoje neto vrijednosti za 800 milijuna dolara dok je, unatoč sporu sa SEC-om, XRP token porastao za 387 posto u posljednjih 12 mjeseci. Larsen drži preko 3 milijarde XRP-ova i 17 posto udjela u Ripple Labs.

Jed McCaleb

NETO VRIJEDNOST: $2 MILIJARDI

PRIDOŠLICA

McCaleb, još jedan od suosnivača Ripplea, navodno posjeduje 3,4 milijarde XRP i 1 milijardu Stellar Lumensa, kriptovalute koju je osnovao 2014. nakon napuštanja Ripplea.

26. travanj 2024 07:02