Svijet
StoryEditor

Pokret Free Ross prikuplja sredstva putem NFT aukcije

06. Prosinac 2021.

Prošlog mjeseca, kripto zajednica pod okriljem PeopleDAO-a prikupila je 47 milijuna dolara kako bi kupili rijetku kopiju američkog ustava. Da nije bilo izvršnog direktora Citadel hedge fonda Kena Griffina, plan koji je sastavljen i izvršen u samo tjedan dana, vjerojatno bi uspio.

Sada se čini da se ista strategija primjenjuje kako bi se prikupila sredstva za pokret Free Ross, a ako se pokaže slično učinkovitom, mogla bi financirati napore.

Ross Ulbricht bio je osnivač tržišta Silk Road, mjesta gdje su korisnici mogli kupovati drogu putem interneta, te je također jedan od prvih većih slučajeva korištenja kriptovaluta. Godine 2013. Ulbricht je uhićen, a 2015. godine osuđen je na dvostruku doživotnu kaznu plus četrdeset godina, bez ikakve šanse za uvjetni otpust. 

Tijekom boravka u zatvoru, njegova majka Lyn Ulbricht i obiteljski prijatelji aktivno su vodili kampanju za njegovo puštanje na slobodu. Peticija za njegovo pomilovanje dobila je 456.000 potpisa. I za to vrijeme, održali su Twitter profil na kojem dijele njegove bilješke iz zatvora.

Najnovija ideja za prikupljanje sredstava je prodaja NFT-ova. Organizacija Free Ross prodaje zbirku njegovih spisa, deset djela njegovih umjetničkih djela i animaciju NFT umjetnika Levitata kao jedan NFT. Prihod od prodaje ići će organizaciji, a koristit će se za pružanje podrške drugim zatvorenicima zajedno s njihovim obiteljima. 

- Kao i sa svime što radim, moja majka i zaručnica bile su usko povezane sa svime što je išlo u pripremu ovog NFT-a za vas. Ovo je njihov trenutak, baš kao i moj - tweetao je Ulbrichtov profil.

Do sada je najveća ponuda na aukciji, koja se održava na NFT tržištu SuperRare, 666 ethera, vrijednih 2,6 milijuna dolara. Aukcija traje još 3 dana.

Oni koji se nadmeću za Free Ross NFT imaju novog ponuđača s kojim se moraju boriti. PleasrDAO, kolektiv NFT investitora i umjetnika, pokrenuo je DAO kojem se svatko može pridružiti s jedinom  svrhom nadmetanja za NFT.

DAO predstavlja decentraliziranu autonomnu organizaciju. Ideja je da vlasnici tokena mogu glasovati o prijedlozima i kontrolnim akcijama koje DAO čini kao grupa.

Do sada je DAO prikupio 1.098 ethera (4,39 milijuna dolara), što je daleko više od trenutno najviše ponude. Svatko može doprinijeti prikupljanju sredstava slanjem ethera na adresu novčanika kojim zajednički upravljaju članovi PleasrDAO-a i prijatelji Rossa Ulbrichta.

Ako ponuda DAO-a bude uspješna, plan je podijeliti NFT u tokene i raspodijeliti ih onima koji su financirali kupnju. Ideja je da će vlasnici tokena imati djelomično vlasništvo nad NFT-om. Sva preostala sredstva bit će uplaćena u riznicu DAO-a, koju će kontrolirati vlasnici tokena.

Pristup DAO-a razlikuje se od prethodnih ponuda po tome što to nije igra pobjednika. Umjesto da jedna osoba nadmaši ostale, članovi se grupiraju i preuzimaju kolektivno vlasništvo nad umjetničkim djelom, što djelomično objašnjava zašto DAO-i relativno lako mogu prikupiti ogromne svote novca u kratkom vremenskom periodu.

28. travanj 2024 22:24