Svijet
StoryEditor

Povratak proizvodnje u Europu - C&A otvara tvornicu za inovacije u proizvodnji tekstila

24. Svibanj 2021.
C&A logofoto Shutterstock

Modna kompanija C&A će na jesen 2021. godine otvoriti svoju Tvornicu za inovacije u proizvodnji tekstila (Factory for Innovation in Textiles - 'C&A‘s FIT') u gradu Mönchengladbach u Njemačkoj. U novoj tvornici će se, zahvaljujući najnovijim tehnologijama, razvijati i proizvoditi održivija moda. C&A u sklopu ovog projekta surađuje s Visokom školom u Niederrhein, Tekstilnom akademijom NRW, RWTH u Aachenu i startup tvrtkama, priopćeno je iz kompanije.

image

Giny Boerl

- Zajedno s našim partnerima želimo postaviti nove strandarde u proizvodnji tekstila i konfekcije. Posebno nas veseli činjenica da ćemo ponovno proizvoditi u srcu Europe. Tvornica ‚C&A‘s FIT‘ će povezati digitalizaciju procesa s održivosti te time uspostaviti nove standarde za proizvodnju diljem svijeta - rekla je Giny Boer, CEO C&A Europe.

Za početak će fokus tvornice biti proizvodnja trapera. C&A je u tom području među vodećima u Europi te je u prijašnjih nekoliko godina postavila visoke standarde: 2018. tvrtka je, između ostaloga, prva u svijetu razvila traperice koje imaju  Cradle-to-Cradle (C2C™) Gold-Level certifikat. U 2020. godini uslijedilo je platinasto priznanje za Beluga-Jeans.

Uspješnu priču u proizvodnji održivije mode kompanija sada želi nastaviti u novoj tvornici koja će integrirati visokoautomatizirane procese u šivaonici i praonici. U narednim mjesecima tvornica 'C&A’s FIT' zaposlit će oko 100 djelatnika koji će se u suradnji s Tekstilnom akademijom NRW osposobiti za posao u modernoj i CO₂-neutralnoj proizvodnji. Za početak je u tvornici planirana godišnja proizvodnja od oko 400.000 komada traperica, a u narednim godinama planirana je količina do 800.000 komada godišnje. Prve traperice proizvedene u ovoj tvornici kupcima će biti dostupne u 2022. godini.

- Tvornica FIT bit će više od tvornice za proizvodnju samo prototipova. Planirana je proizvodnja velikih količina. Održiva moda ne smije biti samo tržišna niša - naglasila je Giny Boer.

- Ova C&A investicija potvrđuje trend u kojem tekstilna industrija ponovno pokreće nove impulse ovdje kod nas, u samom srcu Europe - naglasio je Rolf Königs, predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije rajnske oblasti.

Detlef Braun iz Tekstilne akademije NRW ocjenjuje ovaj angažman kompanije C&A, a i ostale planirane inovativne projekte, kao 'vrlo važan korak za tekstilnu industriju u našoj regiji.' Nakon više desetljeća, unutar kojih je većina tekstilne industrije napustila regiju, sada se otvaraju nove prilike za tehnologiju, israživanje i razvoj.

- Kompanija C&A, koja se zahvaljujući  brojnim inicijativama u području održive mode tijekom proteklih godina etablirala kao vrlo kompetentan partner, sada se angažira u srcu Europe. Već duže vrijeme odlično surađujemo i razmjenjujemo znanja i iskustva te smo vrlo ponosni da je industrija budućnosti u neposrednoj blizini već danas naša stvarnost. Naše studente i znanstvenike oduševljava da je Fast Fashion OUT,  a FIT Fashion IN - kazala je prof.dr. Maike Rabe, voditeljica Instituta za istraživanje u tekstilnoj i odjevnoj industriji pri Visokoj školi Niederrhein.

25. travanj 2024 22:23