Svijet
StoryEditor

Poznati glazbenici ulažu u glazbeni kripto streaming servis Audius

26. Rujan 2021.
AUDIUS app

Glazbeni kripto streaming servis Audius, za cilj ima ponuditi hibrid streaming diva Spotify i platforme za dijeljenje Soundcloud, a njegova popularnost porasla je posljednjih mjeseci putem integracije s TikTokom i novim NFT značajkama.

Sada su popularni glazbenici, uključujući Katy Perry, Jason Derula i drugi službeno podržali projekt putem nove investicijske runde.

Prošli tjedan je Audius, koji tvrdi da ima šest milijuna aktivnih korisnika mjesečno, najavio krug prikupljanja kapitala od 5 milijuna dolara koji su predvodili brojni istaknuti glazbenici. Steve Aoki, Mike Shinoda iz Linkin Parka, Nas, Disclosure, The Chainsmokers i Pusha T pridružuju se spomenutim umjetnicima.

Mnogi od tih umjetnika već su poduzeli korake unutar kripto industrije. Shinoda, na primjer, već koristi Audius kako bi predstavio svoje NFT kolekcionarske predmete (uz Disclosure). Reper Nas bio je rani investitor u Coinbase, The Chainsmokers su uložili u razne kripto startupove, a Derulo je investitor u licencirani NFT startup Recur.

- Znam da će blockchain promijeniti svijet otkad sam prije pet godina uložio u Coinbase i vjerujem da bi to mogla biti najvažnija tehnologija koja je ikada pogodila glazbenu industriju. Svatko tko prenese svoj sadžaj na Audius može biti vlasnik, ne možete to reći ni za koju drugu platformu - naveo je Nas u priopćenju.

Sound Ventures, VC tvrtka koju su osnovali Ashton Kutcher i Guy Oseary, također je sudjelovala u ovom krugu, zajedno s bivšim izvršnim direktorom Sony Musica Martinom Bandierom i drugim investitorima u glazbenu industriju. Audius je do sad prikupio 14,85 milijuna dolara u objavljenim sredstvima u više krugova od 2018. godine. 

Audius djeluje kao svojevrsna glazbena zadruga, s decentraliziranim mrežnim modelom u kojem korisnici mogu zaraditi nagrade u audio tokenu za podršku mreži. Pjesme prenesene na uslugu također imaju vremensku oznaku podrijetla, budući da se sve radi na blockchainu.

Audius je osnovan na ethereumu putem sidechaina pod nazivom POA Network, ali je nedavno implementirao i blockchain mrežu solana. Platforma također uključuje komponentu društvenog umrežavanja i omogućuje korisnicima da prikažu svoje NFT kolekcije, u početku s NFT-ovima sa sjedištem u ethereumu prošlog proljeća, nedavno i sa solana NFT-ovima.

U kolovozu, Audiusov audio token gotovo se udvostručio u vrijednosti u roku od jednog dana na poleđini nedavno najavljene integracije s aplikacijom za dijeljenje videozapisa na društvenim mrežama, TikTok. Audius je prvi iskoristio TikTokovu sound kit funkcionalnost kako bi omogućio besprijekoran prijenos pjesama u društvenu aplikaciju.

23. travanj 2024 12:37