Svijet
StoryEditor

Pred Teslom nova tužba teška čak 162 milijuna dolara

17. Studeni 2021.
Tesla tvornica

Američka banka JPMorgan Chase tužila je kompaniju Tesla zbog navodnih 162 milijuna dolara duga temeljenih na ugovoru o dioničkom jamstvu iz 2014. Spor se usredotočuje na prilagodbe koje su Tesla i banka napravili nakon tvita '[f]unding secued' Elona Muska iz 2018. i posljedica koje su rezultirale, objašnjava The Verge.

Prema podnesenom zahtjevu od 15. studenog, izgleda da je kompanija Tesla je naloge prodala JPMorganu, te je banka imala pravo kupiti dionice po utvrđenoj cijeni unutar određenog vremenskog okvira, odnosno one bi trebale biti isplaćene ako je njihova izvršna cijena (eng. strike price) ispod cijene Teslinih dionica nakon isteka naloga, objašnjava Business Insider.

No, JPMorgan je prilagodio izvršnu cijenu nakon što je Elon Musk u kolovozu 2018. godine tvitao da bi mogao uzeti Teslu u privatno vlasništvo za 420 dolara po dionici i da ima 'osigurano financiranje'. Iz JPMorgana su u prijavi naveli da su prilagodbu napravili jer je Muskov tvit izazvao 'neposredne učinke na cijenu', objašnjava Business Insider.

Zatim je JPMorgan ponovno prilagodio izvršnu cijenu kada je Tesla odustala od plana da se kompanija preuzme u privatno vlasništvo. Iz banke navode da su prema ugovoru imali pravo na prilagodbe.

Nalozi su trebali biti izvršeni od 1. lipnja 2021. do 27. srpnja 2021. Kada je rok istekao, cijena Teslinih dionica je znatno porasla i premašila izvršne cijene što je zahtijevalo od Tesle da ugovorno isporuči udio u svojim dionicama ili da izvrši gotovinsku isplati, naveli su iz JPMorgana.

- Iako su prilagodbe JPMorgana bile primjerene i propisane ugovorom, Tesla je odbio podmiriti ugovornu izvršnu cijenu i u cijelosti platiti ono što duguje banci. Tesla otvoreno krši svoje ugovorne obveze – naveli su iz banke u podnesku.

Iz kompanije Tesla su u veljači 2019. ustvrdili da su prilagodbe JPMorgana bile 'nerazumno brze i oportunistički pokušaj da se iskoriste promjene u volatilnosti Teslinih dionica'.

Nakon Muskovog tvita iz 2018., Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je Muska za prijevaru s vrijednosnim papirima. Tesla i Musk pristali su platiti svaki po 20 milijuna dolara za rješavanje tužbe.

Svejedno, iz kompanije Tesla još nisu komentirali najnoviju tužbu, navodi Business Insider.

26. travanj 2024 09:07