Svijet
StoryEditor

Prevare u kripto svijetu: Što je rug pull i kako ga izbjeći

07. Prosinac 2021.
kripto prevare

Postoje mnoge prednosti ulaganja u digitalnu imovinu. Veliki godišnji postotni prinosi (APY) u kombinaciji s kontrolom koju korisnici imaju nad svojim financijama čine kriptovalute sve popularnijima. Međutim, digitalna imovina sklona je određenim vrstama prijevara kojih korisnici moraju biti svjesni kako bi zaštitili svoje vlasništvo. Jedna uobičajena vrsta kripto prijevare naziva se rug pull ili povlačenje tepiha u doslovnom prijevodu.

Rug pull je vrsta prijevare u kojoj programeri kripto projekta stvaraju bezvrijedni token, prikupljaju značajna sredstva, a zatim brzo odvode svu imovinu iz likvidnosti i napuštaju projekt s novcem investitora.

Vidjeli smo nekoliko istaknutih primjera povlačenja tepiha u 2021. godini, koji su još jednom istaknuli da investitori moraju biti oprezni pri provođenju svoje aktivnosti na blockchainu i odabiru projekata. Zapravo, od siječnja do srpnja 2021. ovom metodom ukradeno je ukupno 113 milijuna dolara, navodi CoinTelegraph.

Nedavni primjeri

Samo u posljednjih nekoliko tjedana investitori su izgubili milijune zbog raznih rug pullova. Posebno se ističe kolaps Squid Game tokena, koji je pokrenut kako bi se iskoristila popularnost južnokorejske Netflixove serije. Nakon što je cijena tokena skočila sa samo 0,01 na preko 2.856 dolara u jednom tjednu, programeri su izašli s 3,38 milijuna dolara investitorskog, odnosno bolje rečeno špekulatorskog novca, jer token nije imao intelektualno vlasništvo.

Još jedan nedavni rug pull je skandal AnubisDAO-a, u kojem su investitori izgubili Ether vrijedan oko 57 milijuna dolara. Promoviran kao fork OlympusDAO-a, legitimnog projekta decentraliziranog financiranja (DeFi) koji objavljuje vijesti i istraživanja o digitalnoj imovini, AnubisDAO je zapravo bio lažni projekt, ali mnogi investitori nisu proveli temeljitu dubinsku analizu i nažalost su izgubili novac.

Jedan od najvećih slučajeva prijevare u svijetu kriptovaluta zapravo je bila Ponzi shema, projekt pod nazivom OneCoin. To se razlikuje od rug pulla, ali još uvijek ga vrijedi spomenuti zbog izgubljene količine novca. Ponzi shema je vrsta prijevare u kojoj se ranim investitorima isplaćuje dobit od novijih investitora, potičući vjeru u uspjeh projekta.

Pokrenut 2014. godine, bugarski projekt OneCoin vodila je Ruja Ignatova, karizmatična i popularna osoba koja je uspjela prikupiti veliku količinu sljedbenika. Poslovni model za OneCoin bio je prodaja edukativnog materijala za trgovanje, a svaki paket uključivao je tokene koji su se mogli koristiti za rudarenje OneCoina. Jedini način razmjene tih tokena bio je putem interne mjenjačnice za članove koji su uložili više od početne cijene, što je donijelo novac u projekt.

U siječnju 2017. mjenjačnica je zatvorena bez prethodne najave, a njezini čelnici ukrali su više od 4 milijarde dolara novca investitora. OneCoin je The Times opisao kao jednu od najvećih prijevara u povijesti. Većina voditelja projekta od tada je ili nestala ili je uhićena, iako se čini da je sama Ruja nestala bez traga.

Kako rug pull funkcionira?

Rug pull obično se odvija u ekosustavu decentraliziranih financija (DeFi), budući da ne postoje centralizirani zahtjevi za kontrolu ili izvješćivanje za aktivnosti koje se događaju u ovom prostoru. Dakle, iako potencijalna zarada putem DeFi-a može biti izuzetno atraktivna, posebno u svijetu niskih prinosa na mnoge druge tradicionalne oblike imovina, vrlo je važno znati na što treba pripaziti kako bi se izbjegla prijevara.

Da bi stvorili shemu povlačenja tepiha, zlonamjerni pojedinci stvaraju bezvrijedni token i navode ga na decentraliziranoj mjenjačnici (DEX), uparujući je s vodećom kriptovalutom kao što je Ether. Zatim provode marketinšku kampanju kako bi privukli investitore. Nakon što iznos uložen u token postane dovoljno velik, kreatori "povlače tepih", što zapravo znači da povlače sve iz bazena za likvidnost na decentraliziranoj mjenjačnici, čineći token nemogućim za prodati, te se tako njegova vrijednost spušta na nulu.

Izvlačenje tepiha slično je shemi "pump and dump", drugoj vrsti prijevare u vezi kriptovaluta. Razlika je u tome što u ovoj shemi pojedinci pomiču cijenu tokena i zatim prodaju njegove značajne iznose, što cijene spušta na razine s kojih se nikada neće oporaviti, te ostavlja investitore da drže bezvrijedne tokene. U ovom slučaju, međutim, likvidnost još uvijek postoji i investitori su u mogućnosti prodati, dok rug pull uklanja svu likvidnost i čini token bezvrijednim.

Kako uočiti rug pull?

Iako to može zvučati zastrašujuće, postoje neki znakovi i upozorenja koji mogu pomoći investitorima da izbjegnu ovu vrstu prijevare. U nastavku smo naveli kontrolni popis koji investitori mogu razmotriti prije ulaganja u novi projekt.

• Budite oprezni s brzo rastućim cijenama

Ako je cijena tokena „otišla na mjesec“ u vrlo kratkom vremenu (kao što je rast od 50 puta tijekom nekoliko dana ili tjedana, na primjer), to je razlog za oprez.

• Istraživanje povijesti projekta

Je li se projekt pojavio preko noći i „niotkuda“? Ako je tako, mogućnost za rug pull vrlo je velika.

• Provjerite likvidnost u tokenovom bazenu na decentraliziranoj mjenjačnici

Niska likvidnost znači da je teško trgovati tokenom i omogućuje programerima da manipuliraju njegovom cijenom. Likvidnost projekta možete provjeriti gledajući njegov 24-satni volumen trgovanja.

• Je li likvidnost zaključana?

Projekti u kojima je većina likvidnosti zaključana, što znači da programeri ne mogu proizvoljno ukloniti likvidnost iz bazena, dobar je znak.

• Testirajte svoju sposobnost prodaje

Neki projekti, kao što je Squid Game, sprječavali su investitore da prodaju svoje tokene. Prvo pokušajte uložiti mali iznos, a zatim ga prodati kako biste bili sigurni da imate kontrolu nad svojom imovinom. Međutim, to ne mora biti dokaz legitimnosti, jer najčešće pri većim trgovinama likvidnosti jednostavno nema. Prodaja manje količine tokena, ne može garantirati veću u budućnosti.

• Provjera raspodjele tokena

Ako je velik dio sredstava koncentriran u adresama samo nekoliko ljudi, to bi mogla biti crvena zastava. Za provjeru toga možete koristiti blockchain skenere kao što su Etherscan (za Ethereum) ili BscScan (za Binance Smart Chain).

• Istraživanje tima koji stoji iza projekta

Saznajte više o razvojnom timu gledajući njihove Twitter i LinkedIn profile. No problem može predstavljati sve veća odluka programera da ostanu anonimni. Postoje i brojni legitimni projekti koji imaju anonimne tvorce poput Alchemixa, Olympusa, Spella... ali svakako treba biti oprezan po pitanju anonimnosti.

• Provjerite društvene medije i Telegram chatove

Ako je zajednica autentična, vidjet ćete angažirano i rastuće članstvo na Discord serveru, te razgovore o raznim temama, a ne samo o cijeni tokena. Pokušajte se pridružiti zajednici i postaviti komplicirano pitanje i vidjeti što će se dogoditi. Ako ste izbrisani, isključeni ili zabranjeni bez dobrog razloga, budite oprezni.

• Je li projekt revidirala pouzdana treća strana?

Ako projekt nije proveo neovisnu programersku reviziju, postoji rizik od grešaka u kodu koje bi vas mogle izložiti prijevari. To se dogodilo s AnubisDAO-om. Samo zato što postoji revizija ne znači da je projekt siguran. Programiranje pametnih ugovora i dalje je u razvoju, te smo svjedočili i skupim pogreškama u kodu kod nekih većih i popularnijih DeFi projekata.

Sljedeći sve ove korake uvelike će se smanjiti rizik od izlaganja zlonamjernim aktivnostima. DeFi je vrlo uzbudljiv i dinamičan sektor unutar kripta koji za cilj ima demokratizirati financije i donijeti najunosnije mogućnosti svima, bilo gdje bez ikakvih prepreka. Međutim, to ga po prirodi čini otvorenim za lažne sheme. Skeptičnost vam može pomoći da doživite sigurno i profitabilno iskustvo. I za kraj zapamtite, ako se čini predobro da bi bilo istinito, vjerojatno je u pitanju prijevara.

26. travanj 2024 15:23