Svijet
StoryEditor

Prijedlozi za jednostavnije zakonodavstvo i manje birokracije

09. Svibanj 2021.
Komunikacija o boljoj regulativi, koju je Komisija predložila prošli tjedan, sadržava niz prijedloga za poboljšanje zakonodavnog postupka Europske unije. To će, smatra se, biti potpora bržem oporavku Europe od posljedica pandemije

Komisija je prošli tjedan donijela Komunikaciju o boljoj regulativi, koja sadržava niz prijedloga za poboljšanje zakonodavnog postupka Europske unije. Imajući u vidu potrebu za što bržim oporavkom Europe od pandemije koronavirusa, Komisija smatra važnijim nego ikad efikasnije donositi propise prilagođene budućim potrebama, pri čemu je suradnja institucija EU s članicama i dionicima ključna.

Gdje će biti promjena

U tom smislu, komunikacija predlaže uklanjanje prepreka i prekomjerne birokracije koje usporavaju ulaganja i izgradnju infrastrukture 21. stoljeća, u suradnji s državama članicama, regijama i ključnim dionicima; pojednostavnjenje javnih savjetovanja uvođenjem jedinstvenog poziva na očitovanje na poboljšanom portalu 'Iznesite svoje mišljenje'; uvođenje pristupa 'jedan za jedan' kako bi se smanjilo opterećenje za građane i poduzeća obraćanjem veće pozornosti na posljedice i troškove primjene zakonodavstva, prije svega za mala i srednja poduzeća (sva novouvedena opterećenja kompenziraju se uklanjanjem odgovarajućih opterećenja u istom području politike).

Također, u fokusu je i integriranje ciljeva održiva razvoja UN-a kako bi se osiguralo da zakonodavni prijedlozi pridonose Programu održivog razvoja do 2030., poboljšani pristup i snažnija potpora održivosti i digitalnoj transformaciji u okviru bolje regulative te uključivanje strateškog predviđanja u oblikovanje politika kako bi se osiguralo da su orijentirane na budućnost, primjerice uzimajući u obzir nove trendove u ekološkom, digitalnom, geopolitičkom i društveno-gospodarskom području.

Suradnja svih članica

'Komisija već ima jedan od najboljih sustava regulative u svijetu, ali moramo se još više potruditi. Stoga nastavljamo pojednostavnjivati zakonodavstvo i smanjivati opterećenje u njegovoj primjeni uz bolje korištenje strateškog predviđanja te podupirati održivost i digitalizaciju. Međutim, da bismo u tome uspjeli, potrebna je suradnja među dionicima uključenima u oblikovanje kvalitetnih politika EU, što će Europu učiniti snažnijom i otpornijom', izjavio je potpredsjednik za međuinstitucijske odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

Ove će se godine, među ostalim, objaviti godišnji pregled opterećenosti za 2020. u kojem se iznose rezultati rada Komisije na smanjenju opterećenja i revidirati smjernice i paket instrumenata za bolju regulativu kako bi se uzeli u obzir novi elementi Komunikacije i pružile konkretne smjernice službama Europske komisije za pripremu novih inicijativa i prijedloga te za upravljanje i evaluaciju postojećih. 

16. travanj 2024 01:04