Svijet
StoryEditor

Proizvodnja uzgojenog mesa - Svjetski startupovi koji transformiraju naš prehrambeni sustav

23. Lipanj 2021.

Pandemija koronavirusa otkrila je mnoge nedostatke današnjeg društva, uz to i ranjivost našeg prehrambenog sustava. Tako su se alternativno proizvedeni proteini pokazali iznimno važnima pri povećanju sigurnosti hrane i izgradnji jačeg lanca opskrbe. Upravo kultivirani proteini mogu transformirati prehrambeni sustav kakav poznajemo.

Kultivirano meso proizvodi se iz staničnih kultura, a ne izravno od životinja, a cilj im je ponuditi isti okus, teksturu i strukturu kao i 'normalno' meso, jaja i mliječni proizvodi, a istovremeno pružaju dodatne prednosti u pogledu ljudskog zdravlja, okoliša i dobrobiti životinja. Food Entrepreneurs donose pet vodećih startupova pokretača ove 'revolucije proteina'.

Mosa Meat, Nizozemska

Startup Mosa Meat javnosti je poznat po tome što su prvi uzgojili hamburger u laboratoriju. Prošle su godine objavili da su potrošili 80 puta manje resursa za kultiviranje svojih laboratorijski uzgojenih proizvoda. Prekretnica je to koja bi hranu bez mesa mogla dovesti na naše tanjure brže nego što se očekivalo.

Mosa Meat osnovali su Mark Post i Peter Verstrate, nizozemski istraživački tim koji je 2013. godine stvorio prvo uzgojeno meso na svijetu. Sada taj isti tim radi na postizanju opsega proizvodnje koji bi se jednog dana mogao uspoređivati s tradicionalnom preradom mesa. Pitanje kako će tvrtke kultivirano meso proizvoditi i komercijalizirati po pristupačnoj cijeni.

SuperMeat, Izrael

SuperMeat je izraelska tvrtka za biotehnološku i prehrambenu tehnologiju koja proizvodi laboratorijsko pileće meso. Osnovana je kako bi se bavila tehnološkim i ekološkim izazovima u prehrani rastuće svjetske populacije. Tvrtka je znanstveno usmjerena na stvaranje humanije prehrambene ponude koja će također drastično smanjiti emisiju ugljika i povećati sigurnost hrane.

Tim koji stoji iza ovog startupa uspio je osigurati više od 4,2 milijuna američkih dolara sredstava, uz podršku divova rizičnog kapitala poput New Crop Capital i Stray Dog Capital, a uz strateško ulaganje PHW-a, jednog od najvećih europskih proizvođača peradi.

Aleph Farms, Izrael

Izraelska prehrambeno tehnološka industrija prilično je snažna na području alternativnih proteina. Impresivne tvrtke poput SuperMeata i Aleph Farmsa posljednjih su godina ostvarile dobre rezultate.

Aleph Farms proizveo je goveđi odrezak od uzgojenog mesa i otisnut u 3D obliku. Meso bez životinja proizvode pomoću 3D bioprintera koje je razvila ruska tvrtka 3D Bioprinting Solutions.

U svojoj misiji da promijene način proizvodnje mesa, otišli su korak dalje i postali prva tvrtka koja proizvodi meso u svemiru. Tim su eksperiementom otvorili vrata u budućnost u kojoj bi astronauti mogli uzgajati vlastito meso u svemirskim misijama.

Dok druge biotehnološke tvrtke poput Mosa Meata također rade na proizvodnji laboratorijski uzgojenog mesa, Aleph jedini razvija pune odreske, a ne mljevenu govedinu.

Peace of Meat, Belgija

Proizvodnjom uzgojene životinjske masti i jetra, belgijski startup Peace of Meat pokazuje kako transformirati industriju vrijednu više milijardi dolara i kako će se prehrana razvijati u budućnosti. Unatoč ulasku na prepuno tržište prije dvije godine, Peace of Meat je već prevladao prepreke ovom inovativnom ponudom.

Oni su, naime, prvi u Europi proizveli linije matičnih stanica bez GMO-a koje omogućuju proizvodnju predviđenih količina. Peace of Meat pokazuje svoju predanost proizvodnji zdravog mesa kako bi prehranili rastuću svjetsku populaciju.

Highersteaks, Ujedinjeno Kraljevstvo

Higher Steaks jedna je od vodećih tvrtki za prehrambenu tehnologiju u Velikoj Britaniji koja proizvodi meso na bazi stanica, izravno iz životinjskih stanica. Startup su 2017. godine osnovali kemijski inženjer Benjamina Bollag i biolozi matičnih stanica Stephanie Wallis i profesor David Hay te koristi staničnu poljoprivredu za uzgoj mesa u laboratorijima.

Tvrtka je proizvela prvu kultiviranu slaninu i svinjski trbuh na svijetu, pozicionirajući se kao tržišni lider u sektoru uzgajane svinjetine.

Kultivirani svinjski trbuh nikada prije nije proizveden, a Higher Steaks su prvi razvili prototip s preko 70 posto kultiviranih svinjskih mišića bez upotrebe goveđeg serumskog albumina, što je jedna od najvećih kontroverzi za vegane. Proizveli su ga od inducirane pluripotentne matične stanice (iPSC), prilagodljivog tipa matičnih stanica, a za proizvodnju dva prototipa trebalo im je mjesec dana.

26. travanj 2024 09:45