Svijet
StoryEditor

Rad od kuće koji simulira ured – Facebookov hologram umjesto video poziva

31. Kolovoz 2021.
hologram rad na daljinufoto Shutterstock

Sve smo više navikli na rad od kuće, a s obzirom na to da su neki trajno prigrlili taj model ili zbog pandemije i dalje planiraju hibridni model rada, kompanija Facebook je najavila razvoj nove tehnologije kojom bi se doskočilo problemu smanjenog osjećaja boravka u uredu s ljudima. Horizon Workrooms je naprava kojom se postiže dojam virtualne stvarnosti, a funkcionira tako da okuplja kolege unutar simulirane sobe za sastanke.

Do sada se ta tehnologija koristila samo za video igre, ali iz Facebooka smatraju da bi rad u virtualnoj stvarnosti smanjio agoniju koju mnogi osjećaju zbog rada od kuće i konstantnih Zoom poziva te ponovo ojačao međuljudske odnose i timski rad, prenosi BBC.

Problem u sadašnjem načinu video poziva vide u tome što ne simuliraju okupljanja uživo, a to, smatraju, treba promijeniti. Tijekom video poziva, za razliku od stvarnih sastanaka, se gubi mogućnost praćenja govora tijela, ne gestikuliramo kao u stvarnosti, ne prenosimo i ne prepoznajemo pravilno emocije na ekranu, a sve to bi hologramski sastanci mogli promijeniti.

Naglasak na govor tijela

Da biste koristili Horizon Workrooms, morate imati VR naočale s kojima ćete uči u radnu sobu. Početni zaslon prikazuje dnevni kalendar, kao i sobe za sastanke kojima se korisnici mogu pridružiti.

Sobe su uređene ugodnim tonovima, ostavljaju dojam 'prirodnog' svjetla, imaju prozore s pogledom na digitalni horizont, a korisnici mogu mijenjati konferencijske stolove kako bi se prilagodili različitim sastancima. No, ono što je najvažnije, tijekom sastanaka, geste virtualnog korisnika su potpuno jednake onima koje osoba radi u stvarnosti, a to bi trebalo ponovno staviti naglasak na govor tijela koji bio izgubljen tijekom video poziva.

Oplemenjivanje stvarnog svijeta

Američka futuristica Cathy Hackl za BBC je istaknula da je ova alternativa dobra, ali pitanje je može li zapravo riješiti problem neučinkovitosti video sastanaka ili će samo stvoriti novi skup problema.

– Nakon što sam isprobala Horizon radnu sobu, rekla bih da je to vrlo zanimljiv alat, no svejedno smatram da nije cilj stvaranje virtualnog svijeta koji zamjenjuje trenutni, već bi trebali digitalnim sadržajem oplemeniti stvarni svijet u kojem živimo – objasnila je Hackl.

Hackl također ističe da je ovakav sustav rada zasigurno prihvatljiv za mlađe generacije, ali da bi morao napraviti problem starijim djelatnicima te iako ideja nije loša, trebat će duži period da se integrira u posao.

Christina Wasson, profesorica antropologije na Sveučilištu Sjeverni Teksas, smatra da se prebrzo otpisuju video pozivi, a i da se podcjenjuje njihova moć, prenosi BBC. Također, smatra da bi ovakav rad više oduzeo, nego donio jer se stvarnost ne može 'izmisliti', a s internetskim prostorom smo već upoznati.

– Mislim da nema smisla pokušavati duplicirati fizički prostor. Zašto ne bismo koristili internetski medij za ono čemu služi i utvrdili koje su njegove prednosti – objasnila je Wasson.

Kombinirana tehnologija

Svejedno, Facebook nije jedina kompanija koja pokušava osmisliti novi oblik 'sastančenja'. BBC ističe da je još u 2000-itim kanadski ARHT Media pokrenuo je sustav 3D prikaza koji korisnike može virtualno smjestiti na sastanke, a američka tvrtka Spatial je start-up koji već neko vrijeme pomoću postojećih Facebook-ovih Oculus Quest virtualnih naočala omogućuje sastanke u holografskom stilu.

Također, u ožujku 2021. Microsoft je pokrenuo sustav za radnu sobu proširene i virtualne stvarnosti pod nazivom Microsoft Mesh. Sustav je u ranim fazama, ali uključuje stvarne holograme i ono što tvrtka naziva 'holoportacija' – virtualno prikazivanje stvarne osobe u digitalnom prostoru.

Svejedno, iako nova tehnologija zvuči privlačno, tek će se saznati je li zapravo primjenjiva i, još bitnije, novčano pristupačna većem broju kompanija, a futuristi, uključujući Hackl, vjeruju da će se čak i uz implementaciju virtualnih sastanaka, koristiti kombinirana tehnologija, a ne samo hologrami.

18. travanj 2024 20:06